Zvonimir Mršić i Ivica Todorić prilikom posljednjeg Todorićeva posjeta Podravki

TAJFUN IVICA Čega se ovog časa najviše boje gazda Todorić, premijer Plenković i prvi partijac Bernardić


„Ili ćeš potpisati suglasnost za Lex Agrokor, ili ćemo te strpati u zatvor“! Ta oštra poruka koju je potpredsjednica Vlade za gospodarstvo Martina Dalić navodno uputila gazdi posrnuloga koncerna Ivici Todoriću već mjesecima se prepričava u HDZ-ovim visokim krugovima. Naši izvori vele kako je upravo ta prijetnja na koncu slomila Todorića, kojem prvotno nije padalo na pamet da Vladi prepusti svoje carstvo.

Sve do petka poslijepodne Gazda se o poslovno-financijskim gibanjima u Agrokoru i navodnoj prijetnji nije oglašavao. A onda je, baš na kraju radnog tjedna, uslijedila provala optužaba na račun Vlade, prije svega Martine Dalić i njezina igrača, posebnog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka. Optužio ih je, ukratko, za prijetnje, ucjene, veleizdaju, otimanje kompanije i pogodovanje američkim strvinarskim fondovima koji će se, upozorava Todorić, za male novce na koncu dokopati najvrjednijih dijelova koncerna.

Naši žbiri iz vrha HDZ-a uvjereni su kako je to tek panična reakcija na stezanje policijskog obruča oko Todorića. „Gazda je već nekoliko puta bio na obavijesnim razgovorima“, otkriva danas naše duboko grlo blisko Vladi, „i po onome što su mu istražitelji tutnuli pod nos zaključio je da mu se ne piše dobro“. I ne samo njemu – naš sugovornik veli da je na obavijesne razgovore prizvano i desetak ključnih Agrokorovih menadžera, koji su također morali imati korisna saznanja o navodno friziranim financijskim izvještajima i prikrivanju stvarnog stanja unutar Agorokorova novčanog krvotoka.

Todorić zato panično traži izlaz iz te stupice. Želi kupiti vrijeme. Sad se žestoko zalaže i za SDP-ov zahtjev za saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru. Ono bi, vjerojatno misli Gazda, barem nakratko zaustavilo zahuktalu pravosudnu mašineriju te ga pogurnulo pod reflektore i pred mikrofone. A upravo od njegova nastupa na javnoj sceni, u saborskim isljedničkim sobičcima, strahuje mnogi junak i bogatun iz hrvatske tranzicijske baruštine.

Na ovome sajtu već smo pisali o skorašnjoj objavi neovisne revizije koja će pokazati kako je Agrokor u mnogo većim govnima nego što se to očekivalo. Da, de facto, više ne postoji. I da bi ga vjerovnici vrlo lako mogli gurnuti u stečaj kako bi spasili barem ono što se još spasiti da. Prodajom Leda, Jamnice, Pika, Frikoma, Dijamanta, Zvijezde. Divizije kojom upravlja savjetnik posebnog povjerenika Ramljaka. Esdepeovac Zvonimir Mršić Mrle. Čovjek koji nikako da se prihvati uloge partijskog spasitelja koju mu tako ustrajno nutkaju svi kojima je stalo da ova vlast konačno dobije ozbiljnu oporbu.

I sad imate Todorića koji se panično bori protiv uhićenja, premijera Plenkovića i njegove svite koji se još paničnije boje Todorićevih javnih istupa, te šefa SDP-a Bernardića koji se, ne bez doze panike, užasno boji Mršićeva političkog comebacka. A Mrle se svejedno ne da. On je do kraja, kaže, posvećen misiji spašavanja Agrokorova food biznisa. Menadžer, a ne političar. No, i on je tamo s rokom trajanja. Možda i kraćim nego što misli.

Ruku na srce, jedino Zvonimir Mršić u ovom času SDP-u može dati novi vjetar u leđa. Oko njega se vjerojatno može postići određeni unutarpartijski konsenzus. Ovako je SDP osuđen na polaganu propast. Predsjednik stranke Davor Bernardić, kako stoje stvari, preživjet će otvoreni bratoubilački atak jer oni koji mu rade o glavi nisu rješenje za tu posrnulu političku organizaciju. Milanka Opačić? Željko Jovanović? Ranko Ostojić? Igor Dragovan? Mirando Mrsić? Od zla oca i još gore matere. I najžalosnije je da će na strani pirovih pobjednika uskor ostati oni slični njima: Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Zvane Brumnić, Arsen Bauk, Domagoj Hajduković.

U trećoj su struji pripadnici SDP-ova novog vala: Orsat Miljenić, Joško Klisović, Ante Kotromanović, Fred Matić, Neven Mimica. Zokijevi dečki iz zagrebačkog restorana Tač. No, tu su i stvarni SDP-ovi pobjednici, poput gradonačelnice Siska Kristine Ikić-Baniček, Koprivnice Mišela Jakšića, Rijeke Vojka Obersnela, Čakovca Stjepana Kovača ili zagorskog župana Željka Kolara. Njih se premalo pita. A trebalo bi.

Rasplet megaslučaja Agrokor, dakle, presudno će i dalekosežno utjecati na hrvatsku političku budućnost. Ovih dana valja, tako, kupiti kokice i neko osvježavajuće piće te u real timeu pratiti završni obračun kod Tozina korala. Da se ne zajebavamo, navijat ćemo da se Gazdi omogući javna psihoterapija u kojoj će na udobnom saborskom kauču, pod laganom hipnozom, iskreno progovoriti o tome kako je i uz čiju sve pomoć stvoreno carstvo jače od države. Drukat ćemo i da se u kompanijskom krešendu Agokorov food biznis brzo počne prodavati lovcima iz branše, pa da se Mrleta konačno privoli na menadžersko spašavanje partije.

Pritom nije nužno da Mršić postane šef SDP-a, ali vođenje stranačke vlade u sjeni, sa ‘sjenovitim’ ministrima od formata, moglo bi zgodno zvučati. Pitanje je samo hoće li za to biti vremena. Gospodarski uragan svih uragana, tajfun Ivica, ozbiljno prijeti dodatnoj destablizaciji Plenkovićeve Vlade, pa bi izbori mogli biti raspisani i prije nego što se očekuje. Odnosno, prije nego što se SDP uspije konsolidirati i presložiti.

Dakle, Mrle, vrijeme je da se krene!

Piše: Robert Mihaljević

Foto: Robert Mihaljević

Oglasi

2 misli o “TAJFUN IVICA Čega se ovog časa najviše boje gazda Todorić, premijer Plenković i prvi partijac Bernardić”

  1. Boji se svih partijskih dužnosnika ,sindikalista i saborskih dužnosnika čiju je djecu ,snahe ,zetove i ine zapošljavao u Agrokor na pozicije za koju nisu imali školicu ili možda kupljenu diplomicu!Treba ga pustiti da priča kao zaštićeni svjedok…nije obitelj bez razloga sklonio u druge države…

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s