Maljak na Piškornici

KAD POLITIČKA ELITA ŠUTI Kako je Podravina bez ispaljenog metka dobila megasmetlište veličine zagrebačkog


Mostovci predvođeni Mirom Buljem poveli su žestoku bitku protiv izgradnje termoelektrane na jezeru Peruća u Cetinskoj krajini. Već mjesecima ustrajno i hrabro viču zbog tog projekta koji gura Vlada RH tvrdeći kako bi termoelektrana nepovratno uništila ekosustav cijeloga kraja. Posebno vodno bogatstvo, zrak i zemlju. Saborski zastupnik Bulj pritom otvoreno kaže kako je spreman primiti i metak ako će to pomoći u zaustavljanju nepoželjnog zla od termoelektrane.

Nekako u isto vrijeme podravski regionalni centar za otpad Piškornica dovršava preuzimanje Pripuzova mehaničko-biološkog postrojenja za obradu otpada u Varaždinu. Direktor Piškornice Mladen Jozinović otvoreno se hvali kako će to postrojenje platiti oko 15 milijuna eura te spominje da imaju u planu tamo obraditi i tisuće varaždinskih bala smeća. Onih ekološki opakih rugoba u Brezju koje su već godinama trn u oku varaždinskim vlastima. Bale, dakle, ulaze u MBO postrojenje gdje se odvaja ono što se odvojiti može, a ostatak, vjerojatno veći dio, deponira na Piškornicu. Megasmetlište kod Koprivnice koje će primati više od stotinu tisuća tona smeća godišnje.

Na Piškornicu dovozit će se smeće iz najmanje četiri županije – varaždinske, koprivničke, međimurske i zagorske – a moguće i dvije dodatne – bjelovarske i virovitičke. U Podravini bi, tako, moglo niknuti smetlište kapaciteta zagrebačkog Jakuševca. I to iznad bogatih podzemnih slojeva pitke vode i pokraj plodnih podravskih polja. Ipak, lokalna politička elita Piškornicu niti jednog trenutka nije doživljavala kao nešto nepoželjno, osim kad se lani dogodila serija požara na smetlištu pa su se uzjogunile i poslovično šutljive koprivničke vlasti. No, to je bilo sve. Koprivnici je ionako od početka najveći problem s Piškornicom taj da u projektu nema vlasnički udjel. Podravina ipak nije Cetinska krajina.

I tako, Pripuz će se riješiti balasta MBO-a koji mu iz godine u godinu donosi milijunski gubitak, a gradonačelnik Čehok i župan Čačić bala iz Brezja, političkog problema koji je počeo ozbiljno opterećivati svaku tamošnju garnituru na vlasti. Zadovoljni su i drugi suvlasnici Piškornice – krapinski i međimurski župani Kolar i Posavec – koji svoje smeće zbrinjavaju u Podravini. A zadovoljni su bogme i naš župan Darko Koren, direktor Piškornice Mladen Jozinović i sva sila političkih aktera iz HDZ-a i njegovih priljepaka. U podravsku ravnicu slit će se stotine tisuća tona smeća i stotine milijuna kuna profita. Okoliš? Kaj god.

Župan Koren pošteno je u kampanji uoči svibanjskih lokalnih izbora poručivao kako je gradnja megasmetlišta u Podravini njegov glavni i strateški projekt. I prilično komotno dobio izbore. Pobijedio je i u Koprivničkom Ivancu, općini na čijem je području Piškornica, a bogme i na biračkom mjestu u Pustakovcu, naselju jedva tisuću metara udaljenom od Piškornice. Čiji su se mještani otvoreno žalili na nepodnošljiv smrad, boleštine i štakore koji im prijete sa smetlišta. Pa potom na listiću zaokružili župana koji im jamči upravo takvu svijetlu budućnost.

Sada više nema nikakve dvojbe da ćemo u srcu Podravine dobiti megasmetlište, varaždinske bale, a možda i jednu lijepu spalionicu otpada bez koje se taj projekt vrijedan pola milijarde kuna baš i ne isplati previše. I nema nikakve dvojbe da o svemu tome naša politička elita neće ni zucnuti. Dok mostovca Bulja u bitki protiv termoelektrane Peruća može zaustaviti samo metak, podravski se meštri od politike u golemo smetlišče ne bi šteli mešati.

Zato im pamet ustrajno soli direktor Piškornice Mladen Jozinović. Recimo, na pitanje županijskih vijećnika zašto na web sajtu Piškornice više nema redovitih izvještaja o monitoringu okoliša na smetlištu, ovih dana odgovara kako je odlučio prekinuti s tom praksom jer su se prijašnji izvještaji o kakvoći vode, tla i zraka “zloupotrebljavali i izvlačili iz konteksta, a sve u svrhu predizborne kampanje”. Pritom jednog oporbenog vijećnika koji je postavio nekoliko nezgodnih pitanja o Piškornici poučava kako se svojim pitanjima “izlaže građanskoj i kaznenoj odgovornosti zbog klevete”. Tako zbori direktor javne tvrtke.

Jozinović, međutim, ne prijeti praznom puškom. S obzirom da Piškornica raspolaže ogromnim novčanim potencijalom – samo lani poslovala je s više od deset milijuna kuna čistog profita – nije joj problem tužbe podnositi kao na pokretnoj traci. Protiv nepoćudnih medija i novinara, ali i pojedinaca iz građanskih udruga koji kritiziraju cijeli projekt. Direktor Piškornice prometnuo se, tako, u jednog od najmoćnijih aktera na društvenoj sceni naše županije. Počesto moćnijeg i od naših istaknutih predstavnika izvršne političke vlasti.

Koren, Jozinović i sva bulumenta njihovih podupiratelja generacije Podravaca zadužit će vjerojatno najvećim regionalnim centrom za gospodarenje otpadom u državi. I na koncu samo jedna malena digresija – kad počne jako smrditi, nemojte se buniti. Bit će kasno.

Piše: Robert Mihaljević

Foto: Robert Mihaljević

Oglasi

2 misli o “KAD POLITIČKA ELITA ŠUTI Kako je Podravina bez ispaljenog metka dobila megasmetlište veličine zagrebačkog”

 1. Svatko od nas, svako domaćinstvo “proizvede” godišnje oko 50 kg komunalnog otpada. Već s tog stajališta svatko od nas dužan je zbrinuti vlastito smeće, počistiti za sobom. Koprivnica i Podravina, Podravke i Podravci pokazuju visoku razinu svijesti i odgovornosti spram svojih obaveza. No, to što smo znatno iznad razine svijesti drugih, što je austro-ugarska ostavila duboki kulturološki i civilizacijski trag na ovom tlu i ljudima i to što ne želimo trpati svoje smeće u tuđe dvorište, to što smo pristojni i kooperativni drugi – naši susjedi tumače da smo bedasti – da smo Dudeki. Jesmo li??
  Računajući da smo baš to, obični Dudeki, naše susjedne županije, njihova vodstva pa i čelništvo Grada Koprivnice i Koprivničkog Ivanca (zbog nečinjenja), vođeni interesima problematičnih biznismena i njihovog jednako tako problematičnog kapitala doveli su nas, nemojmo si lagati, do ruba ponora. Izbor je na nama. Ekocid ili briga za okoliš.
  U nekim ne tako davnim godinama, tamo negdje 80-ih godina, još u vrijeme onog nedemokratskog Jugo režima, središnja državna vlast ondašnje SR Hrvatske i Elektroprivreda odlučili su graditi hidroelektranu “Botovo”. Krenulo se tako jednog jesenskog dana, usred kukuruznih polja Prekodravlja, sa pripremnim radovima ispitivanja tla za buduće akumulacijsko jezero. Stigla mehanizacija, inženjeri, tehničari, mjernici, radnici. Prije nego su zapiknuli prvu lopatu iz kukuruznih polja s poljoprivrenim alatkama u rukama krenuli su ih u susret obični ljudi, seljaci, mještani Prekodravlja i Podravine.
  Zasukane rubače, znojni dlanovi, spremnost u očima i odlučnost da se brani zemlja koja nas hrani bili su dovoljan argument, socijalističkoj nedemokratskoj vlasti, da se odustane od tog velikog projekta. Nakon tri dana seljačke bune, mehanizacija se povukla odakle je i došla. Prekodravska polja su sačuvana a Drava i dalje mirno teče.

  Izbor je na nama. Dudeki ili odgovorni ljudi svjesni trenutka? Demokracija.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s