PRAVO I PRAVDA Gospodarski kriminal je u zastari, a mediju je presuđeno u rekordnom roku


Manje od godinu dana trebalo je domaćem pravosuđu od podnesene tužbe do pravomoćne presude. Ako smo ga dosad i kritizirali, vrijeme je da se o njemu progovori biranijim riječima.

Upravo tu pravomoćnu presudu primili smo ovih dana, nekako baš u vrijeme dok smo pripremali tekst o jednom drugom slučaju – privatizacijskom kriminalu u Mesnoj industriji Križevčanka, koji je istragom pokrenut davne 1997. godine. Prvooptuženi u procesu teškom devet milijuna kuna u međuvremenu je preminuo, a Vrhovni sud nedavno je naložio novo suđenje. Uzalud, vele nam pravni stručnjaci, slučaj je debelo u zastari.

Na početku novog ročišta, dakle, valjat će tek potvrditi tu žalosnu činjenicu. Di su pare? Papala maca. I taman dok smo htjeli drvljem i kamenjem po domaćem pravosudnom aparatu, oni nam zaklopiše labrnju. Stiže pravomoćna presuda u manje od godinu dana od podnošenja tužbe. Nikad viđeno. Vrijedi zapljeskati. I pritom odriješiti kesu.

Podravski list ovih će dana, tako, moćnom koprivničkom HDZ-ovcu i članu izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza Robertu Markulinu morati isplati masnu odštetu za duševne boli koje mu je moja malenkost nanijela trima lanjskim kolumnama. Tužbu je podnio 9. kolovoza lani, koprivnička općinska sutkinja Amalija Švegović nepravomoćno nas je oderala već 26. travnja, a viši županijski sud presudu je bez previše filozofiranja potvrdio potkraj srpnja. Rekordno brzo, nema nikakve sumnje.

Za razliku od bitke s nepoćudnim medijima i novinarima, domaće pravosuđe, na žalost, ima bogatu povijest neuspjeha u borbi s gospodarskim kriminalom

U redovitim kolumnama, ukratko, oštro sam Markulina kritizirao zbog napadnih druženja i ljubakanja na javnim mjestima s osobama optuženima za najteža kaznena djela – Zdravkom Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nevenom Šprajcerom, Željkom Širićem. No, na kraju je ispalo kako sam ga ozbiljno uvrijedio i oklevetao tvrdnjama da je „HDZ-ov podravski nogometni ministar“, da „poput magneta u Koprivnicu privlači i najbesprizornije likove iz hrvatske nogometne močvare“, da je „dio Mamićeva i Šukerova nogometnog establishmenta“, „dužnosnik Mamićeve i Šukerove nogometne vlade“, „osoba koja se druži s esencijom nogometne močvare“ i sličnim izrazima.

Pravomoćna presuda kaže – to je uvreda i kleveta dostojna lijepe svotice. I tu ću sada stati. S obzirom da Markulin kazneno goni i mene te traži da me se zbog kolumni rebne s barem 350.000 kuna kazne, o svemu ćemo naširoko pričati na ročištu 15. studenoga. Na njemu će kontra mene divaniti Markulinovi svjedoci: bivša SDP-ova gradonačelnica Vesna Želježnjak, sadašnji Mrežin i HDZ-ov župan Darko Koren, izvršni direktor HNS-a i ‘vlasnik’ tri masne optužnice Damir Vrbanović te Markulinov najbliži frend Krunoslav Grošić.

I tako, nekako baš tih dana dok je velika privatizacijska „afera Križevčanka“ klizila u zastaru, presuda kontra nezavisnog lokalnog medija na sjeveru zemlje postala je pravomoćna u rekordnom roku. Od prvog ročišta do konačne potvrde na županijskom sudu – jedva deset mjeseci. Za razliku od bitke s nepoćudnim medijima i novinarima, domaće pravosuđe, na žalost, ima bogatu povijest neuspjeha u borbi s gospodarskim kriminalom. Slučaj križevačke Mesne industrije samo je jedan primjer.

Sjeća li se tko još „afere glutaminat“, koju je policija pompozno otvorila prije 17 godina? Zbog sumnje u spornu nabavu sirovine za Vegetu preko posrednika podignute su kaznene prijave protiv nekoliko direktora, ali slučaj je pao već u istrazi. Afera lizinopril, odnosno nabava strateške sirovine za Belupove lijekove, također preko posrednika, otvorena policijskim kaznenim prijavama još 1999. godine. Akteri – nekoliko Belupovih direktora i njihovih poslovnih partnera – pravomoćno su oslobođeni prije nekoliko godina.

Privatizacija koprivničkog Bilokalnika i gradnja zlosretnog diskokluba kojem je vlasnik bivši direktor te tvrtke. Nakon višegodišnjeg sudskog natezanja – pravomoćno odbačeno. Gucićeva divlja kupnja nekoć moćne koprivničke trgovačke kuće Izvor. Odbačeno još u istrazi. Podravkina megaafera Spice. Nakon pompoznih uhićenja zbog kojih se tresla cijela država, većina aktera lani je nepravomoćno oslobođena.

Teško se oteti dojmu da smo pravosudnu istinu o tim slučajevima mogli doznati i mnogo ranije. Ma kakva ona bila. I da je najveća sramota kad megapredmet, poput „afere Križevčanka“, jednostavno otklizi u zastaru

Podravkina milijunska pozajmica propaloj koprivničkoj tvornici obuće Sloga. Pravomoćno nema krivca. Nestanak velikog broja stoke iz  Podravkine mesne industrije Danica. Slučaj se još rasteže u sudnicama u Koprivnici s prilično predvidim ishodom – oslobođajuća ili zastara. Agonija križevačkog Čelika. Baš ništa se na koncu nije dogodilo.

Policija i lokalno pravosuđe, dakle, u zadnjih 20-ak godina javnost nisu uspjeli uvjeriti u često isticane tvrdnje kako se i u našem dvorištu odvijalo nekoliko važnih epizoda pelješenja nacionalnoga gospodarskog blaga. Možda su te tvrdnje doista bile samo tlapnja i jalnuško podmetanje. Tko će ga danas znati. No, ostaje činjenica da su predmeti u pravilu trajali više od desetljeća i da se danas izgubio baš svaki smisao borbe protiv zloduha privatizacijske povijesti.

Teško se oteti dojmu da smo pravosudnu istinu o tim slučajevima mogli doznati i mnogo ranije. Ma kakva ona bila. I da je najveća sramota kad megapredmet, poput „afere Križevčanka“, jednostavno otklizi u zastaru. Za to teško može biti ikakvog suvislog opravdanja.

No, novi trend koji se nazire rekordno brzom presudom protiv Podravskog lista daje nadu da su i u koprivničkoj Palači pravde neki novi vjetri zapuhali. Barem možemo biti sigurni da će se presude protiv medija i novinara donositi u rekordnom roku. Tu je ionako sve jasno – zna se dobro tko je u tim slučajevima jupiter, a tko vol.

Piše: Robert Mihaljević

FOTO: PODRAVSKI LIST

Oglasi

3 misli o “PRAVO I PRAVDA Gospodarski kriminal je u zastari, a mediju je presuđeno u rekordnom roku”

 1. Zar naslovna slika ne govori dovoljno?! Ali fotografija u ovom sporu očito nije bila nikakav dokaz. Kad pročitam ovaj ili slični članak, čak niti ogorčenje ne osjetim. Tek neku tugu i osjećaj beznađa.

  Sviđa mi se

 2. Zna se kome smeta slobodno novinarstvo i novinari s imenom. Zna se tko odlučuje o izboru sudaca. Zna se koliko korupcija utječe na pravosuđe. Znaju to i puno više od pobrojenog mnogi u ovoj zemlji. Znaju to i sudski hodnici i časni pravosudni dužnosnici. No, šute jer se plaše.
  I zašto nas mladi ostavljaju?
  Ne žele živjeti u zemlji u kojoj između ostalog poštenje, borba za opće dobro, iskrenost, teški i mukotrpni rad bivaju zgaženi pod nogama onih “domoljuba” i Hrvata po zanimanju, najčešće zagledanih u daljinu i naše novčanike, često s krunicom oko ruke kliču u javnosti domoljubne budnice i davorije.
  Trudeći se tako osigurati sebi i svojima pajdašima i pajdašicama nepromijenjivost stanja u kojem se nalazimo. Pa i stanja u pravosuđu koje je taman kakvo (im) treba.

  Šizofrena situacija, zar ne? Požalio se neki dan jedan ” uglednik” HNS-a i pomalo šepajući ode boriti se za njemu još bolju Hrvatsku.

  Za sasvim drugačiju Hrvatsku otkad ga znam(o) bori se autor ovog i brojnih tekstova i kolumni.

  I sude mu ljudi koji kao da ne žive istu Hrvatsku, čija djeca kao da ne odrastaju, žive i nadam se planiraju ostati u toj istoj Hrvatskoj. Pitam se vide li, čuju li, razumiju li značaj svojih pravorijeka i odgovornost koju nosi časna sudačka dužnost??
  Žele li dobro svojoj djeci ili nisu pročitali velikog A.B.Šimića – Čovjeće, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!

  Robert, nije lako biti sam. I nisi.

  Ne boj se! Nisi sam! Ima i drugih nego ti
  koji nepoznati od tebe žive tvojim životom
  I ono što bje, ču i što sni
  Gori u njima istim žarom, ljepotom i čistotom.

  Ne gordi se! I tvoje misli nisu samo tvoje.
  One u drugima žive.

  ……..
  Tin Ujević

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s