KAD DESNIČARI MARŠIRAJU Jesu li Hitler, Tito, Churchill i Truman bili zločinci? Naša desnica mogla bi se s time složiti


Milijan Brkić reče ovih dana kako pozdrav Za dom spremni na HOS-ovoj ploči kod Jasenovca može smetati samo onima koji nikad nisu željeli Hrvatsku. Brkić je, ako niste znali, potpredsjednik Sabora – zakonodavne hrvatske vlasti iznad koje je, kažu, samo Bog na nebesima – te drugi čovjek HDZ-a, stranke koja ovog časa drži sve poluge izvršne moći u našoj napaćenoj državici.

Milijan Brkić definitivno nije šef autohtonih pravaša Dražen Keleminec, ultradesničarski marginalac kakvima obiluju političke scene u cijelom svijetu. Milijan nije ni obični mainstream političar koji bi se zadovoljio nekom saborskom ili ministarskom pozicijom. On je čovjek kojeg se danas počesto pita kamo to Hrvatska ide. I lik kojeg pažljivo osluškuju visoki diplomatski korovi na Zrinjevcu i u Buzinu.

Ako znamo – a znamo vrlo dobro – povijesnu simboliku ustaškog pozdrava Za dom spremni i sve one strahote koje su pod njim počinjene u Hitlerovo, Musolinijevo i Pavelićevo doba, poruka potpredsjednika Sabora i potpredsjednika HDZ-a prilično je jasna: pozdrav Za dom spremni na HOS-ovoj ploči kod Jasenovca može smetati samo onima koji nikad nisu željeli – Nezavisnu Državu Hrvatsku. Da, dobro ste pročitali – onu kvislinšku nacističku tvorevinu na Balkanu koja je zaslužna za našu najveću povijesnu sramotu – logor smrti Jasenovac. Marionetsku družinu zbog koje smo zamalo potkraj II. svjetskog rata završili na strani luzera.

Kad to govori Keleminec, možda možemo i odmahnuti rukom. No, kad to kaže Milijan, onda se moramo ozbiljno zabrinuti. Za razliku od Keleminca, on to govori i u naše ime. Pa onda u pomoć priziva šatoraše na čelu s Glogoškim, koji nastavljaju s oštrom retorikom i ozbiljnim prijetnjama. S druge strane, cijelom tom desničarskom divljanju u potajici plješću Hasanbegović i Esih, stvarni pobornici ustaškog pokreta i njihova zloglasnog pozdrava. Oni su se uspješno obračunali s imenom jednog prekrasnog zagrebačkog trga, pa sad kreću dalje. U nove pokušaje povijesnog revizionizma. Da na svaki Hitlerov i Pavelićev totalitarizam odgovore titoizmom. Da po tko zna koji put poruče kako su Tito i Hitler zločinci čija je povijesna krivnja za smrti i stradanja otprilike ista.

Saveznici i Rusi počinili su u Njemačkoj na kraju rata strašne zločine. Mnogo strašnije od onih koje je učinila Titova vojska. Mnogi su gradovi sravnjeni sa zemljom. Posebno je stravično bilo bombardiranje Dresdena koji su britanski piloti, po Churchillovu nalogu, u veljači 1945. zasuli zapaljivim bombama. Živo je izgorjelo na desetke tisuća civila. Svake godine u veljači komemorira se žrtvama, ali nikome na pamet ne pada da naciste izjednačava sa saveznicima. I da relativiziraju ono što su Hitlerovi eksadroni smrti priuštili mnogim narodima.

Možete li, dakle, zamisliti išta strašnije po ugled jedne europske državice od nacističkog pozdrava Za dom spremni kod logora Jasenovac, mjesta na kojem su brutalno pobijeni deseci tisuća nevinih ljudi? Ja mogu

Ubijeni japanski gradovi Hiroshima i Nagasaki. U atomskim napadima koje je u kolovozu 1945. naredio američki predsjednik Truman izravno je poginulo više od 200.000 ljudi, većinom civila. Nije za to bilo vojne potrebe, tvrde danas mnogi povjesničari. Svake godine na tim mjestima okuplja se cijeli svijet kako bi pozvao na mir i upozorio na strahote nuklearnog arsenala. Nitko ne poziva na povijesnu reviziju Trumanove i SAD-ove uloge u tom zastrašujućem krvoproliću. Mogu li se, onda, nekom čudnom alkemijskom jednadžbom izjednačiti zločini Hitlera, Tita, Churchilla i Trumana? Ako pitate Brkića, Glogoškog i Hasanbegovića – svakako.

Možete li, dakle, zamisliti išta strašnije po ugled jedne europske državice od nacističkog pozdrava Za dom spremni kod logora Jasenovac, mjesta na kojem su brutalno pobijeni deseci tisuća nevinih ljudi? Ja mogu. Odsutnost primjerene reakcije najodgovornijih ljudi u državi – premijera, predsjednice i šefa Sabora. Umjesto njih, govore drugi čovjek parlamenta, čelnik  braniteljske udruge i lider važne desne stranke koja je krenula u križarski pohod protiv Tita i njegova komunističkog naslijeđa. A bolje bi bilo da i oni šute. Pa da nacionalna sramota bude manja.

Hrvatskom se od osamostaljenja valja konzervativna, klerikalna i desničarska revolucija koja želi po svaku cijenu strpati pod tepih što više krvavog naslijeđa Pavelićeve zločinačke tvorevine. To je proces koji teče. Katkad je ta revolucija spletom političkih okolnosti u defenzivi, ali nikad na marginama. Danas je ušla u sve pore našeg društva: političke stranke i  institucije, škole i vrtiće, pravosuđe i medije, crkve i građanske udruge. Teren osvaja s lakoćom jer otpora gotovo da i nema.

Svjetina se sklanja i šuti. Ili bježi u bivše nacističke bastione koji su, srećom, jako dobro znali što učiniti sa svojom lošijom prošlošću. Pišati po njoj, sustavno i bez milosti, sve dok truli vonj amonijaka naciju ne natjera na povraćanje.

Piše: Robert Mihaljević

Oglasi

3 misli o “KAD DESNIČARI MARŠIRAJU Jesu li Hitler, Tito, Churchill i Truman bili zločinci? Naša desnica mogla bi se s time složiti”

  1. Sve je kod nas postavljeno naopačke. Tako ti veliki hrvatski nacionalisti sipaju otrov na Tita, a zapravo bi oni trebali ga obožavati i klanjati mu se do zemlje. Da od svega pozitivnog što je napravio apstrahiram i da se zadržim samo na prostim činjenicama. Tito je dakle, pripojio Istru Hrvatskoj (tu nikad nije bila), Rijeku, Zadar…. spriječio restituciju dinastije Karađorđević i nastanak velike Srbije. Zapravo ti desničari koji napadaju Tita su veleizdajnici, jer oni očito ne žele ovo što je Tito sa partizanima postigao. Pa dobro, recite mi onda kakvi su to domoljubi i zar ih nije stid za takve se izdavati?

    Sviđa mi se

  2. Prema svim relevantnim STRANIM povjesničarima, Tito spada među 10-15 najvećih zločinaca 20.-og stoljeća, ako se kao mjerilo uzme broj ubijenih bez suđenja. Ako meni ne vjerujete, istražujte … Pavelića nema niti na jednom popisu. Ne zagovaram nikoga, iznosim činjenice. Pozdrav ZA DOM SPREMNI su na svojim uniformama nosili istinski antifašisti koji su vojno porazili velikosrpski genocidni fašizam koji je iza sebe ostavio, samo u Hrvatskoj, 149 masovnih grobnica, premda još nisu sve otkrivene jer imamo preko 1000 nestalih. Zašto nisu oni koji se busaju u svoj antifašizam, organizirali vojnu postrojbu sa svojim oznakama (petokrakom) i suprotstavili se velikosrpskom fašizmu? Da nije bilo stvarnih antifašista, crnokošuljaša, HOS-ovaca, nazovite ih kako hoćete, Hrvatska bi bila preplavljena masovnim grobnicama, a Hrvati kao narod istrijebljeni. Ovakve gluposti koje je napisao Mihaljević može samo netko totalno neupućen ili vrlo zlonamjeran.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s