VARAŽDINSKI ALAN FORD Posrnuli div Varteks prodan je britanskom fondu. Cijena? Prava sitnica


Piše: MIHAELA ZAGORŠĆAK

„Snižene cijene – ulaznica: 1 dolar; bogalji – 1/2 dolara; gluhi – 30 centi; slijepi – 20 centi; slijepi i gluhi – 50 centi.“ Svi oni koji su čitali Alana Forda, prisjetit će se da je tako u jednoj epizodi stripa izgledao plakat za predstavu Hamlet.

Plakat primjenjiv i na današnje doba, samo s natpisom „Varteks – koliko tko da, samo da se proda“ komotno je, sve do nedavno, mogao stajati na zgradama negdašnjeg tekstilnog diva koji je prehranjivao pola Varaždinske županije. I dok se Uprava Varteksa u popularno nazvanom procesu racionalizacije i restrukturiranja proteklih godina riješila tko zna koliko ljudi, pogona i inih nekretnina, tvornički kompleks blizu samog centra grada Varaždincima je valjda trebao ulijevati nadu da će, kao što kaže naslov hrvatske sapunice, sve biti dobro.

U cijeloj toj priči najdeblji su kraj, kako to obično biva, izvukli radnici. Ali, koga je za njih briga

Nakon što je država u njega slila para i para, oprostila im pola milijarde kuna duga u predstečajnoj nagodbi, nakon što je dobio i novi kredit kako bi se normaliziralo poslovanje, u Varteksu ništa se promijenilo nije. Radnici preživljavaju od mjeseca do mjeseca, a Uprava živi k´o bubreg u loju. Dugova ima, pa je sve trebalo prodati, kako bi se došlo do nekih novaca. A i da proces restrukturiranja, prema predstečajnoj nagodbi, naravno, ostvari formu.

Kontrolu nad kompanijom i njenih 48,6 posto dionica preuzet će tako britanski fond, koji za sebe kaže da je fokusiran na „spašavanje, stabilizaciju i rast biznisa“. Cijena? Prava sitnica. Svega pet milijuna eura. Spasi li taj fond Varteks, bit će to sjajno, no sve je više onih koji vjeruju da je to samo još jedna od igara čelnih ljudi kompanije da za sebe izvuku što više novca.

Neki, drugi će im reći da su zlobnici, godinama govore da je Varteks sustavno uništavan, kako bi se neki jeftino domogli njegovih nekretnina, a drugi nešto zaradili na proizvodnji. Ispostavit će se, međutim, pogleda li se u prošlost, da u tome ima istine – neki su se ipak domogli nekretnina, a neki zaradili na proizvodnji.

U cijeloj toj priči najdeblji su kraj, kako to obično biva, izvukli radnici. Ali, koga je za njih briga. Pa nisu oni desetljećima nad šivaćim mašinama i vrućim peglama prolijevali znoj kako bi Varteks u Hrvatskoj i svijetu postao poznato i priznato ime.

Foto: R. Mihaljević

 

BILJEŠKA O AUTORICI

Mihaela Zagoršćak jedno je od najjačih i rijetkih slobodnomislećih novinarskih pera u Gradu baroka i Špancirfesta. Obavljala je novinarske i uredničke poslove u Varaždinskom tjedniku, Večernjem listu i Podravskom listu. Danas je u privatnom biznisu, usredotočena na zdravlje i njegu. Mihaela više nije medijski angažirana i to je, na žalost, nepopravljiva šteta za sve medije u sjevernoj Hrvatskoj.

 

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s