NEKI NOVI JOSIPOVIĆ Ako je Ivo lider ljevice, onda toj ljevici ni dragi Bog više ne može pomoći


Bivši predsjednik Ivo Josipović prometnuo se u najratobornijeg zaštitnika lijevih društvenih vrijednosti u Hrvata. Svađa se s Crkvom, napada desnicu, brani Tita i partizane, izruguje se aktualnoj predsjednici. U ovoj prevrućoj turističkoj sezoni svakom je loncu poklopac. Veliki intervjui za televiziju i tisak, blic izjave, svakodnevni nabrijani fejzbuk statusi.

Za nadbiskupa Barišića veli da se najeo bunike pa bulazni, Kolindi poručuje da je šmrkljivica kojoj je kranji domet dječji zabavni park Gardaland, bivšeg premijera Milanovića optužuje da je grobar SDP-a. Da se Josipovića ne sjećamo iz blijedih i sterilnih godina njegova stolovanja na Pantovčaku, a bogme i onih PTSP dana nakon što ga je Kolinda porazila, zaključili bismo da je Ivo autentični i jedini vođa hrvatske ljevice. Čovjek koji će nas obraniti od najezde retroustaša i klerikalne okupacije vrtića i škola.

Josipoviću pritom nije nimalo teško glumatati nepatvorenog socijaldemokratskog lidera. I to je najveća tragedija hrvatske ljevice. Ako je bivši predsjednik, koji je zbog svojeg mlednog mandata posprdno nazivan i kuhanom nogom, u ovom času doista najsnažnije lice lijeve nacionalne opcije, jadna je ta nacija. A i njezina socijaldemokracija.

Ipak, čuđenju tu nema mjesta. Dovoljno je samo pozorno pratiti recentne istupe šefa SDP-a Bernardića i drugih stupova partijske misli: obojice Ostojića, Marasa, pajdaša Hajdaša, Mrsića, glavnog operativca Brumnića… Josipović je, nema nikakve sumnje, prepoznao trenutak. Još dok su analitičari počeli sve ustrajnije spekulirati o Milanovićevu povratku u politiku, Ivo je shvatio da je sad pravo vrijeme. Za udariti po Crkvi, desnici, Kolindi, filoustašama, a bogme i bivšem kamaradu Zokiju.

Šurovao je i sa Sanaderovim frendom Robertom Ježićem koji mu je u izbornoj kampanji donirao 200.000 kuna; obećao ih je vratiti, ali nije ih vratio jer je popušio izbore

I eto nam turboljevičara čiji ćemo mandat na Pantovčaku pamtiti po tome da nikad nije poduzeo ništa jače od udaranja po tipkama klavira. Da se pokušao svima svidjeti. Da je koketirao s crkvenjacima, Milanovićem, konzervativnom desnicom, Bandićem i da ne nabrajamo dalje. Da je šurovao sa Sanaderovim frendom Robertom Ježićem koji mu je u kampanji donirao 200.000 kuna; obećao ih je vratiti, ali nije ih vratio. Da je dan nakon bolnog poraza na predsjedničkim izborima mrtav hladan izvalio kako se ne želi vratiti u SDP „kako bi statirao u politici koja nije dobra“.

Poručio je to Ivo stranci koja mu je financirala obje izborne kampanje i čiji su ga operativci opsluživali od Prevlake do Međimurja. Još je gore riječi uputio tadašnjem čelniku SDP-a Milanoviću. I to samo dan nakon poraza. Dotad je pet godina mudro šutio i svirao klavir. Naslikavao se s Bozanićem i Bandićem, obilazio crkvene svetkovine, kohabitirao s Milanovićem. Danas divani o katoličkoj džamahiriji, drogiranim nadbiskupima, a bogme i o grobarima hrvatske ljevice.

Josipović danas politički teži jedva oko jedan posto, pokazuju posljednji izborni rezultati. Bez karizme, dosljednosti i odlučnosti – čovjek bi na predsjedničkim izborima teško ugrozio i svojeg konzervativnog antipoda Božu Petrova. Zato već upozorava kako bi ljevica trebala imati samo jednog zajedničkog kandidata. Koji bi, jelte, bio rezultat kompromisa na ljevici. Dogovora SDP-a, Anke Mrak Taritaš, IDS-a, penzionera, HSS-a, Radničke fronte, stranke Pametno. Bernardić je Josipovićevu stranku već na silu ugurao u zagrebačku Gradsku skupštinu, pa se Ivo nada da bi i njega mogao u ured iz kojeg je Kolinda izbacila Titovu bistu. Da je potom slavodobitno vrati.

Jer ovo danas nije onaj, već neki novi Ivo. Odlučan, nabrijan, stamen u obrani antifašizma i sekularnog društva. Onakav kakav je trebao biti prije tri godine u predsjedničkoj utrci s Kolindom. Pa bi možda i dalje ostao drugovati s Titom u zelenilu njegove Vile Zagorje, danas Predsjedničkih dvora. No, sad je kasno. I žalosno je da ovog časa na ljevici nema nikog tko bi mu to onako politički nježno sasuo u facu. Onako kako je to Zoki znalački radio.

Piše: R. Mihaljević

Foto: Youtube screenshot

Oglasi

Jedna misao o “NEKI NOVI JOSIPOVIĆ Ako je Ivo lider ljevice, onda toj ljevici ni dragi Bog više ne može pomoći”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s