SINDIKALNI TRAČEVI Kakve veze imaju kaznena prijava prije osam godina i novi direktor u Podravki


Glavna Podravkina sindikalistica i radnička članica Nadzornog odbora Podravke Ksenija Horvat nekidan je u Podravskom listu sipala salve pohvala na račun novog šefa kompanije Marina Pucara. Te je kompetentan za tu poziciju, pa je profesionalno stasao upravo u Podravci, pragmatičan i tržišno orjentiran, toliko željen odmak od Mršićeve pogubne poslovne politike. Otprilike u isto vrijeme – što će se za ovu storiju također pokazati važnim – u Podravki je imenovan novi direktor unapređenja prodaje. Zašto je to važno, doznat ćete u sljedećim rečenicama.

Imenovanje novog šefa za unapređenje prodaje i veliki intervju sindikalne liderice, kojoj bombončeki naprosto sipaju iz usta kad govori o Pucaru, ponukali su dva podravkaša – neovisna jedan o drugome, po svemu sudeći – da nam se jave na naš Portal s mozgom kako bi prokomentirali upravo te aktualije. Prvi je dosta grubo i bez dlake na jeziku secirao cijeli sindikalni mandat Horvatove tvrdeći kako Polančecov i Šestakov duh još živi u ‘kompaniji sa srcem’, a drugi je podsjetio na davno zaboravljenu priču iz 2009. godine. Doba afere Spice, uhićenja i žestokog rata između Polančecovih ljudi, u koje se najčvršće do dana današnjeg svrstavala Ksenija Horvat, i klike tadašnjeg šefa uprave Miroslava Vitkovića i člana Marina Pucara. Obojice iz HSS-ova ‘plemena’.

Sukob je eskalirao do te mjere da je Ksenija Horvat u jednom času, u prosincu 2009.godine, Državnom odvjetništvu podnijela i kaznenu prijavu protiv šefa uprave Miroslava Vitkovića, tadašnjeg člana Marina Pucara i izvršnog prekooceanskog direktora Ivana Hegeduša. Kopiju prijave poslao nam je podravkaš i mi vam je ovdje predočavamo:

Kaznena prijava koju je šefica sindikata podnijela protiv tadašnjih čelnika Podravke

No, kako je do prijave uopće došlo? Te su godine održani izbori za Radničko vijeće Podravke na kojima je tijesnom većinom od osam naprama sedam pobijedio kompanijski sindikat PPDIV-a, na čijem je čelu i dan-danas neuništiva Ksenija Horvat. Nezavisna lista Matije Hlebara (u stvarnosti HSS-ova lista koju su podupirali Vitković i Pucar) dobila je samo jednog člana manje u Radničkom vijeću, pa su se njezini pokrovitelji navodno bacili u ‘uvjeravanje’ jednog predstavnika PPDIV-a kako bi mu bilo dobro da promijeni tabor. Radničko vijeće je važno jer delegira jednog člana NO-a Podravke.

Ta ‘slaba sindikalna karika’, međutim, ovjerila je tih dana kod javnog bilježnika izjavu u kojoj je tvrdila da su joj prijetili i ucjenjivali samo kako bi donijela prevagu Hlebarovoj listi u Radničkom vijeću. Izjava je priložena kaznenoj prijavi i eto ti vraga. Ipak, sve u DORH-u na koncu pada u vodu iz dosad nepoznatih razloga. Očito nije bilo dovoljno čvrstih dokaza da se sindikalcu prijetilo i ucjenjivalo ga pritom zlorabeći položaj.

Predstavnik PPDIV-a kojeg su prije osam godina, kako je tada stajalo u prijavi, bili ‘lomili’ Vitke, Pucar i Hegeduš, ovih je dana postao – novi direktor unapređenja prodaje. Slučajno ili ne, svejedno, ali priča postaje utoliko zanimljivija. Podravkaš koji nam je poslao podulje pismo o tome tvrdi kako čovjek ima najniže formalno obrazovanje u cijeloj službi – trogodišnju obrtničku. No, to je u ovom našem osvrtu manje važno. Na nešto drugo željeli smo skrenuti pozornost. Na povijesnu ulogu sindikata u najvažnijoj podravskoj kompaniji.

Danas je vječna Podravkina sindikalna liderica i radnička članica NO-a Pucarov najvjerniji saveznik. Kao, uostalom, i moćna prokuristica Kraša Marica Vidaković, inače dopredsjednica PPDIV-a

Nama je sindikat – nekako po defaultu – uvijek na pristojnoj distanci od kompanijske uprave. Bez obzira o kojoj je tvrtki riječ. Mogu se oni slagati i surađivati, ali malo mi je neprirodno da to javno ističu u svakoj prigodi. Radnici time vjerojatno baš i nisu presretni. Pogotovo kad su izljevi ljubavi njihova sindikalnog lidera usmjereni prema točno određenim Podravkinim upravama. Ne svakoj. Odrastanje Podravke u tranzicijskoj Hrvatskoj pozorno pratim više od 20 godina i mogu posvjedočiti da je PPDIV bio prilično nabrijan na uprave u doba mandata SDP-ovih vlada. Račanove i Milanovićeve. Upravu iz doba ‘spice boysa’ Horvatova je kao članica NO-a bila spremna braniti do sudnjeg dana.

Tih mjeseci – dok su Polančec, Marinac, Šestak, Pavlović i Romac čamili u Remetincu – Ksenija Horvat otvoreno ih je branila istodobno žestoko ratujući s Vitkovićevom i Pucarovom upravom. Danas je vječna Podravkina sindikalna liderica i radnička članica NO-a Pucarov najvjerniji saveznik. Kao, uostalom, i moćna prokuristica Kraša Marica Vidaković, inače dopredsjednica PPDIV-a. Upravo je taj sindikat, tvrde u poslovnim krugovima, odigrao važnu ulogu u imenovanju Pucara za novog čelnika uprave Podravke. Inače, gospođa Vidaković u pregovorima zastupa interese velikih Agrokorovih dobavljača, premda mi osobno nikako nije jasno po kojem je to čudnom kriteriju Kraš u toj priči mnogo važniji od Podravke.

I to je uglavnom to, dragi moji informatori i još draži čitatelji. Tako stvari danas funkcioniraju u državi nam Hrvatskoj. Ako vam se to ne sviđa, znate što vam je činiti.

Piše i snima: Robert Mihaljević

 

PS

Nakon teksta o sukobu države i mirovinaca u Podravki primili smo podosta mejlova o stanju i međuljudskim odnosima u našoj premiloj kompaniji. Zahvaljujemo na informacijama, ali dužni smo skrenuti pozornost na sljedeće: ne zanima nas tko je kome ljubavnik i nismo adresa na koju se šalju sumnje u kriminal. O ljubavnim aktivnostima Podravkinih menadžera neka se raspravlja i trača uz kavu (to je ionako omiljena disciplina u tvrtki), a o ovom drugom – ako i to nisu jalni tračevi – na internetu su vam dostupne adrese i protokoli svih mjerodavnih tijela. Pa njima pišite.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s