OBRAZ I VLAST Plenković je za Tita, ali nema snage to vlastitoj desnici skresati u lice


Da su danas izbori, HDZ bi zahvaljujući belgijskom matematičaru Victoru D’Hondtu i realnom rastu popularnosti osvojio gotovo 40 posto saborskih mandata, kazuju recentna istraživanja mišljenja birača. Agrokor i Todorić zasad su pometeni pod tepih, koalicija s HNS-om honorirana je rastom potpore, a nemiješanje u problem ustaških znakovlja i pokliča dodatno je homogeniziralo birače na hadezeovom desnom krilu. Isto će, nema nikakve sumnje, učiniti i promjena imena Trga maršala Tita u Zagrebu, koju je upravo slavodobitno najavio vječni gradonačelnik pod uskočkim zulumom Miki Bandić.

Je li premijer Andrej Plenković doista toliko benevolentan prema povijesnom revizionizmu i galopirajućem fašizmu? Podupire lli on, onako ozbiljno, jasenovačku ploču Za dom spremni i ukidanje Titova trga?  Nemojte biti smiješni. To nije svijet diplomatskog maga odgojenog u obitelji koja je u socijalizmu, da ne velimo komunizmu, doživljavala zvjezdane karijerne trenutke. Plenki je po svojem habitusu zlatna socijalistička mladež, ali vrlo inteligentna, obrazovana i dobro odgojena. On istinski vjeruje da Tito nije nikakav epski zločinac i da su ustaše najveće zlo hrvatskog naroda.

Ali, o čemu je onda riječ? Zašto su se fašisti razmahali i dobili krila, zašto se prvi put od osamostaljenja države javno traži ukidanje obilježavanja dana antifašizma, zašto se priprema zapjenjeni ustaški dernek u povodu micanja ploče s Titovim imenom u srcu Zagreba? I sve to bez ikakve reakcije službene vlasti. Odgovor na to pitanje leži u prvim rečenicama ovog teksta. Riječ je o maksimiziranju i homogeniziranju hadezeova biračkog tijela, raspršenog od ultradesnog Steve Culeja do liberalnog Drage Prgometa. Obraz možemo izgubiti, ali vlast nikako – kaže danas izvrnuta misao pokojnog vođe ljevice Ivice Račana.

No, ta odvratna moralna dekadencija – uči nas povijest već stoljećima – nikako nije dovijeka. Urušit će se jednog dana poput kule od karata. Kao što se urušilo i Rimsko carstvo na vrhuncu te iste moralne dekadencije

Danas je, dakle, u žalosnoj zemlji Hrvatskoj jedina mantra kako što duže ostati na vlasti. Odnosno, kako što postojanije i obilatije potpomagati sebe i svoje. Cijena nije bitna. Onaj tko je dosljedan svojoj političkoj ideji, osuđen je na političku smrt u najgorim mukama. Danas svjedočimo posvemašnjoj travestiji na svim razinama vlasti. Od općinske, gradske i županijske do najviše državne. Politički programi, koalicijski sporazumi, ideloške premise, moralni principi? Ništa više nije važno. Osim gole, darwinovske vlasti u kojoj jedinka s više ruku u parlamentu – lokalnom ili nacionalnom – jede onu s manje tih ekstremiteta. Surovo, bez evolucijske milosti. Korupcija je pritom poželjan obrazac ponašanja.

No, ta odvratna moralna dekadencija – uči nas povijest već stoljećima – nikako nije dovijeka. Urušit će se jednog dana poput kule od karata. Kao što se urušilo i Rimsko carstvo na vrhuncu te iste moralne dekadencije. Satrt će je u pepelu i krvi gladna i prezrena svjetina iz domaćih dvorišta ili barbari s istoka koji će u galopu gaziti sve pred sobom u potrazi za novovjekim lebensraumom. To što će posljedice za narod hrvatski tog časa već biti kataklizmične – nepovratno kataklizmične – neće nikoga posebno brinuti.

PS

Naš marni suradnik, liberalni gradonačelnik Mladen Godek, napisao je za ovaj sajt briljantan esej o Titu. U svjetlu promjene imena trga u Zagrebu svakako bi se valjalo podsjetiti na te tekstove. Evo linka na prvi dio tog eseja, a evo i na drugi. Obvezno pročitati. Usput, drugi dio Godekova eseja o Titu i dalje je najčitanije štivo na ovome sajtu. Provjerite zašto. I svakako o svojim spoznajama obavijestite Milana Bandića, Milorada Pupovca i Andreja Plenkovića.

R. Mihaljević

Foto: AlJazeera screenshot

Oglasi

Jedna misao o “OBRAZ I VLAST Plenković je za Tita, ali nema snage to vlastitoj desnici skresati u lice”

  1. Bilo bi jako interesantno da se Talijani dosjete jadu i zatraže povratak Istre, Rijeke, Zadra, kvarnerskih otoka i dijela Dalmacije, koje im je oduzela partizanska vojska na čelu sada sa notornim ratnim zločincem Titom. Svakako i reviziju Osimskih sporazuma, jer ne može pravno opstati stanje nastalo na zločinački način.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s