IZBORI SU TO JASNO POTVRDILI Varaždinci i Međimurci najtolerantniji su ljudi na kugli zemaljskoj


Varaždin je uvijek bio poznat po toleranciji. Bar su se tako voljeli hvaliti svi njegovi gradonačelnici. Tako međusobno tolerantni, Varaždinci jedni od drugih sve trpe i jedni drugima sve opraštaju. Naročito u politici.

Ivanu Čehoku građani su oprostili tri optužnice, pa je opet gradonačelnik, a Ratku Čačiću zatvorsku kaznu, pa je opet župan. Čehok je prvom čovjeku varaždinskog HDZ-a Damiru Habijanu oprostio što je u izbornoj noći o Čehoku rekao da je „riječ o čovjeku koji ima tri potvrđene optužnice“. Habijan je zatim oprostio Čehoku „što je trgovao njegovim imenom“, nudivši mu mjesto predsjednika Gradskoga vijeća, a još, eto, nisu sjeli za stol i dogovorili koaliciju. Pardon, ne koaliciju, nego suradnju, kako to Habijan voli reći.

I tako je HDZ dobio predsjednika Gradskoga vijeća. Ako Čehok oprosti svom bivšem odvjetniku Vladi Sevšeku, šefu Lige za Varaždin, neslaganja oko taktike obrane, a Sevšek Čehoku isto to, može se dogoditi da Sevšek dođe na mjesto potpredsjednika Vijeća. No, kako Čehok voli da vuk bude sit, a koza cijela, vjerojatnije je da će na to mjesto sjesti netko iz SDP-a ili Čačićevih Reformista. Jer, ipak, Čačić je taj koji sad vodi Županiju.

A da gubitak županijske fotelje nije nešto za čim u Varaždinu treba jako žaliti, pokazao je i primjer bivšeg župana Predraga Štromara. Izgubiš li u Varaždinu izbore za župana, čeka te mjesto u Vladi. I to ono potpredsjedničko. Ministarstvo ti je usput. Nadaleko poznata varaždinska tolerancija i tu je odigrala svoju ulogu.

Sa Štromarom je Čačić u tako dobrim odnosima, da ga Štromar nije dočekao na primopredaji vlasti u županiji. Njihova međusobna tolerancija očito ipak ima granica, pa bi na tome trebali poraditi

Ne možeš samo tako prijeći preko svih uvreda i govana koje si proteklih godina slušao od HDZ-a. Kršćanski je praštati, pa su tako i HDZ i HNS jedni drugima sve oprostili, pa i svoje različite politike. I našli se na istome putu. Sve kako bi ovu zemlju spasili od kataklizme.

Od te iste kataklizme trebalo bi spasiti i Varaždinsku županiju. Zato smo i doveli Čačića ponovo na vlast. Sa Štromarom je u tako dobrim odnosima, da ga Štromar nije dočekao na primopredaji vlasti. Njihova međusobna tolerancija očito ipak ima granica, pa bi na tome trebali poraditi. HDZ-u, pak, vjerojatno nije previše drago što Čačić opet ima Županiju pod kontrolom, jer su ga onomad svrgnuli s trona, ali tko bi se toga više sjećao? Sve je to davna prošlost. A prošlost se ili prašta ili zaboravlja.

No, međimurski župan, haenesovac Matija Posavec nije, poput Štromara, zaboravio od koga je i što učio. Zna on tko ga je i kamo doveo. I dok su ga svi već proglasili novim predsjednikom HNS-a, on je lijepo dao ostavku na sve nacionalne funkcije u stranci. Koja je, brat bratu, pred rasulom. Za svaki je slučaj, zlu ne trebalo, ostao u stranci.

Jer ipak je ta stranka u koaliciji s HDZ-om. Tako je Posavec ostao pokriven na svim frontovima. Iz stranke izašao nije, Međimurci ga vole, Čačiću je mio, a ni HDZ-u nije mrzak. Čovjek se ni s kim ne svađa. S takvom tolerancijom daleko će dogurati.

Piše: Mihaela Zagoršćak

Foto: Međimurska županija

 

BILJEŠKA O AUTORICI

Mihaela Zagoršćak jedno je od najjačih i rijetkih slobodnomislećih novinarskih pera u Gradu baroka i Špancirfesta. Obavljala je novinarske i uredničke poslove u Varaždinskom tjedniku, Večernjem listu i Podravskom listu. Danas je u privatnom biznisu, usredotočena na zdravlje i njegu. Mihaela više nije medijski angažirana i to je, na žalost, nepopravljiva šteta za sve medije u sjevernoj Hrvatskoj.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s