NAJNOVIJE

IZBORI SU TO JASNO POTVRDILI Varaždinci i Međimurci najtolerantniji su ljudi na kugli zemaljskoj

Haenesov župan Posavec dao je ostavke na visoke stranačke dužnosti, ali iz stranke izašao nije. Međimurci ga vole, Čačiću je mio, a ni HDZ-u nije mrzak. Čovjek se ni sa kim ne svađa. S takvom tolerancijom daleko će dogurati

Međimurski župan Matija Posavec ipak nije sretan koalicijom HNS-a i HDZ-a

Varaždin je uvijek bio poznat po toleranciji. Bar su se tako voljeli hvaliti svi njegovi gradonačelnici. Tako međusobno tolerantni, Varaždinci jedni od drugih sve trpe i jedni drugima sve opraštaju. Naročito u politici.

Ivanu Čehoku građani su oprostili tri optužnice, pa je opet gradonačelnik, a Ratku Čačiću zatvorsku kaznu, pa je opet župan. Čehok je prvom čovjeku varaždinskog HDZ-a Damiru Habijanu oprostio što je u izbornoj noći o Čehoku rekao da je „riječ o čovjeku koji ima tri potvrđene optužnice“. Habijan je zatim oprostio Čehoku „što je trgovao njegovim imenom“, nudivši mu mjesto predsjednika Gradskoga vijeća, a još, eto, nisu sjeli za stol i dogovorili koaliciju. Pardon, ne koaliciju, nego suradnju, kako to Habijan voli reći.

I tako je HDZ dobio predsjednika Gradskoga vijeća. Ako Čehok oprosti svom bivšem odvjetniku Vladi Sevšeku, šefu Lige za Varaždin, neslaganja oko taktike obrane, a Sevšek Čehoku isto to, može se dogoditi da Sevšek dođe na mjesto potpredsjednika Vijeća. No, kako Čehok voli da vuk bude sit, a koza cijela, vjerojatnije je da će na to mjesto sjesti netko iz SDP-a ili Čačićevih Reformista. Jer, ipak, Čačić je taj koji sad vodi Županiju.

A da gubitak županijske fotelje nije nešto za čim u Varaždinu treba jako žaliti, pokazao je i primjer bivšeg župana Predraga Štromara. Izgubiš li u Varaždinu izbore za župana, čeka te mjesto u Vladi. I to ono potpredsjedničko. Ministarstvo ti je usput. Nadaleko poznata varaždinska tolerancija i tu je odigrala svoju ulogu.

Sa Štromarom je Čačić u tako dobrim odnosima, da ga Štromar nije dočekao na primopredaji vlasti u županiji. Njihova međusobna tolerancija očito ipak ima granica, pa bi na tome trebali poraditi

Ne možeš samo tako prijeći preko svih uvreda i govana koje si proteklih godina slušao od HDZ-a. Kršćanski je praštati, pa su tako i HDZ i HNS jedni drugima sve oprostili, pa i svoje različite politike. I našli se na istome putu. Sve kako bi ovu zemlju spasili od kataklizme.

Od te iste kataklizme trebalo bi spasiti i Varaždinsku županiju. Zato smo i doveli Čačića ponovo na vlast. Sa Štromarom je u tako dobrim odnosima, da ga Štromar nije dočekao na primopredaji vlasti. Njihova međusobna tolerancija očito ipak ima granica, pa bi na tome trebali poraditi. HDZ-u, pak, vjerojatno nije previše drago što Čačić opet ima Županiju pod kontrolom, jer su ga onomad svrgnuli s trona, ali tko bi se toga više sjećao? Sve je to davna prošlost. A prošlost se ili prašta ili zaboravlja.

No, međimurski župan, haenesovac Matija Posavec nije, poput Štromara, zaboravio od koga je i što učio. Zna on tko ga je i kamo doveo. I dok su ga svi već proglasili novim predsjednikom HNS-a, on je lijepo dao ostavku na sve nacionalne funkcije u stranci. Koja je, brat bratu, pred rasulom. Za svaki je slučaj, zlu ne trebalo, ostao u stranci.

Jer ipak je ta stranka u koaliciji s HDZ-om. Tako je Posavec ostao pokriven na svim frontovima. Iz stranke izašao nije, Međimurci ga vole, Čačiću je mio, a ni HDZ-u nije mrzak. Čovjek se ni s kim ne svađa. S takvom tolerancijom daleko će dogurati.

Piše: Mihaela Zagoršćak

Foto: Međimurska županija

 

BILJEŠKA O AUTORICI

Mihaela Zagoršćak jedno je od najjačih i rijetkih slobodnomislećih novinarskih pera u Gradu baroka i Špancirfesta. Obavljala je novinarske i uredničke poslove u Varaždinskom tjedniku, Večernjem listu i Podravskom listu. Danas je u privatnom biznisu, usredotočena na zdravlje i njegu. Mihaela više nije medijski angažirana i to je, na žalost, nepopravljiva šteta za sve medije u sjevernoj Hrvatskoj.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: