PRVAŠIĆ U MUZEJU NEANDERTALCA Adam i Eva od prvog, Darwin tek od osmog razreda osnovne


“I onda su došli Adam i Eva, jelda tata?”

Gotovo sam prasnuo u smijeh kad me sin prvašić to iznenada priupitao nakon što smo u muzeju, u polumraku, na evolucijskoj stazi prošli sve figure hominida u prirodnoj veličini, od pogrbljenih jedinki do uspravnih krapinskih neandertalaca. Nakon lovca s kamenom i toljagom, zaključio je moj mali polaznik vjeronauka, sigurno su se pojavili Adam i Eva. Rajski vrt, stablo dobra i zla, zmija i prokletstvo.

“Da, ljubavi, onda su došli Adam i Eva”, otpovrnuo sam mu dok smo se približavali spilji krapinskog neandertalca.

I tog časa više mi uopće nije bilo do smijeha. Klinci, dakle, već u prvom osnovne uče o kreacionizmu, ali Darwinu teoriju evolucije ne spominju sve do kraja osmoljetke. Naši susjedi Srbi još su napredniji u obračunu sa znanošću: oni traže da se učenje o prirodnom odabiru i evoluciji potpuno izbaci iz škola. Začudit ćete se, ali mnogo je takvih rigidnih slučajeva u američkim saveznim državama koje ne dopuštaju da se na nižim obrazovnim stupnjevima Darwinovo učenje uopće spominje. Kao da ne postoji.

Zato ne treba čuditi da redovita Gallupova istraživanja potvrđuju kako gotovo polovica stanovnika SAD-a smatra da je “Bog stvorio ljudska bića u više-manje današnjem obliku u nekom trenutku u posljednih 10.000 godina”. I još poraznije, tek otprilike svaki deseti Amerikanac vjeruje kako su “ljudi evoluirali iz drugih životnih oblika bez ikakva božanskog upletanja”. I mi se onda danas čudimo da je baš Donald Trump demokratski izabrani predsjednik najmoćnije sile svijeta.

U Hrvatskoj je na djelu konzervativna revolucija koja teži dosezima mađarskog i poljskog vladajućeg establishmenta.  Ta revolucija maršira našim vrtićima, školama, ulicama i parlamentima

Mogao bih ovdje o školskom programu kroz koji se probijaju moja djeca pisati do Božića. O potpuno beskorisnom bubanju geografskih i povijesnih činjenica, informatici iz doba Basica i Fortana, ubijanju svake slobodne i dijalektičke misli, mnogim primjerima posve neznanstvenog pristupa, izbjegavanju suvremenih tema i ozbiljnog kaskanja za ultrabrzom IT revolucijom. A mogao bih i o pristupu prema vlastitoj povijesti. Ustašama i Paveliću. Holokaustu. Drugima i drukčijima. Toleranciji. Ekologiji i održivu razvoju. Sekularnoj državi.

Mogao bih, ali neću. Jer mi je priča o Adamu i Evi iz Muzeja krapinskog neandertalca najbolji primjer okruženja u kojem odgajamo i obrazujemo djecu. Teorija evolucije i prirodnog odabira danas više i nije teorija jer ima snažnu potporu u novim znanstvenim granama – populacijskoj genetici, molekularnoj biologiji, biokemiji i genomici. No, naš sustav i dalje preferira kreaciju. Od prvog razreda osnovne.

U Hrvatskoj je na djelu konzervativna revolucija koja teži dosezima mađarskog i poljskog vladajućeg establishmenta. To vidi svatko onaj koji zna gledati. Ta revolucija maršira našim vrtićima, školama, ulicama i parlamentima. Ona je agresivna, dobro organizirana, sa snažnom logističkom potporom Crkve i Države. Malo po malo, osvaja sve više liberalnog i građanskog prostora. Za to vrijeme, liberali i građani uglavnom šute. Ne bi se šteli mešati jer je to sve ispod njihove intelektualne razine.

A šutjet će, po svemu sudeći, i onda kad ta ista konzervativna revolucija zatraži da se iz školskog programa izbaci Darwinova evolucija. Da se zabrani pobačaj i pilula za dan poslije. Da nastava počinje molitvom. Da se Jasenovac proglasi radnim logorom za preodgoj delikvenata. Mislite da pretjerujem? Volio bih da ste u pravu.

Piše: R. Mihaljević

 

Oglasi

6 misli o “PRVAŠIĆ U MUZEJU NEANDERTALCA Adam i Eva od prvog, Darwin tek od osmog razreda osnovne”

 1. Autor je najbolji primjer lijenosti i komformizma koje izjeda ovu zemlju i zbog koje su stvari ovako nazadne. Autor njurga o sekularizmu a svoje dijete uredno salje na skolski vjeronauk. Zgraza se nad djecjim pitanjem o Adamu i Evi, ali djetetu potvrdjuje budalastinu, bez imalo zelje da se uhvati ukostac sa objasnjenjem, sa razvijanjem kritickog razmisljanja kod vlastitog djeteta. Pa kad ste vi tako pasivno mrtvo puhalo, zasto ocekujete od drzave ista drugacije?

  Sviđa mi se

 2. …gotovo je nevjerojatno, da je jedna Turska, prije 1oo-tinjak godina, u Zemlji sa 98 % muslimaskim življem, pod Kemalom Ataturkom pronašla snagu odvojit religijske institucije, od državnih (istina sada to Erdogan razara u trenu), te da su u SAD Ustav, dalekovidno, još 17xx-i-neke kao 1. Amandman Američkog Ustava stavili odredbu o zabrani donošenja bilo kakvih zakona, koji bi ustanovio/uspostavio Državnu religiju, (kao i ograničavao vjeroispovjest/i), a da mi nakon Vatikanskih Ugovora imamo takav problem poštivati i implementirati 41. stavak Ustava RH o odvajanju… :-/
  mrak…gust…srednjoVjeki…iz Imena Ruže…u orkestraciji Bernarda Gui-ja…opusaDei i sekteLucije…a kada mač i oganj…

  https://en.wikipedia.org/wiki/First_Amendment_to_the_United_States_Constitution

  http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2001_05_41_705.html

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk#Modernization_efforts.2C_1926.E2.80.931930

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s