IZBORNA ŠUTNJA Demokracija je nakaradno, stoglavo čudovište koje proždire slobodnu misao


Piše i snima: R. Mihaljević

Izborna je šutnja uoči sutrašnje lokalne olimpijade u kojoj pobjeđuje onaj čija ekipa ubaci najviše listića u kartonsku kutiju. Kažu, praznik demokracije. Građani biraju tko će im voditi općine, gradove i županije. Tko su političari koji će iduće četiri godine u tijelima javne uprave zapošljavati svoju rodbinu i prijatelje, a poslove od javnog značaja davati bliskim i podobnim poduzetnicima.

Na to se, na žalost, svode svaki lokalni izbori od hrvatskog osamostaljenja. Uz časne iznimke koje su toliko rijetke da ih se povećalom treba tražiti. Meni je ta demokracija sve više nalik nakaradnom, stoglavom čudovištu koje proždire slobodnu misao i zatire svaki pokušaj napretka. Kazat ćete – nesavršena je, ali ništa bolje nismo izmislili. Ne, ne mogu se – nikako – pomiriti s činjenicom da glas nekog krležijanskog Valenta Vudrige vrijedi isto kao glas našeg slavnog genetičara dr. Ivice Đikića. Jer je Đikić u debeloj manjini. Njega i njegovih nema ni za prijeći izborni prag. Ispod dva posto.

Jednostavno, nije žvaka za seljaka. Niti je demokracija za nas Hrvate. Ona je za uljuđene sjevernjake – recimo Dance i Fince – čijih gotovo polovica stanovnika ima nekakav fakultet. Oni čitaju knjige i novine, redovito odlaze na predavanja, u kino i kazalište, njihovo školstvo najsavršenije je na svijetu. Oni svoju djecu – zamislite sramote – prije svega uče da misle svojom glavom. Nema bubanja.

Demokracija će na kraju ispaštati jer će svima htjeti ugoditi, davno nas je upozoravao veliki antički filozof Sokrat

Hoćete li, dakle, u nedjelju na izbore? Vjerujte, što god odlučili – u ponedjeljak ćete isto živjeti. A bogami i svaki sljedeći dan. Sve do jeseni, kad nas, čini se, čekaju izvanredni parlamentarni izbori. I onda opet praznik demokracije, kampanja, znana lica s plakata, kartonske kutije. I onda opet ponedjeljak u kojem će sve u vašim životima biti isto. Sa svakim izlaskom na birališta krug se iznova zatvara. Sve dok netko pametan ne odluči uvesti diktaturu. Ili prodati nas sve skupa s ovom jadnom državicom Angeli Merkel. Pa neka ona upravlja kad mi ne znamo. Jedino mi je žao one mladosti što izginu u ratu. Doista, za koga. Za ovo danas? Pa to nije vrijedno niti jedne jedincate kapi njihove krvi.

Ovako je veliki grčki filozof i briljantan um Sokrat nekoliko stotina godina prije Krista (prosim da zapamtite ovu vremensku natuknicu) pisao o demokraciji:

“Demokracija će na kraju ispaštati jer će svima htjeti ugoditi. Siromasi će htjeti imetak bogatih, a demokracija će im to dati. Mladi će htjeti biti uvažavani kao stari, žene će htjeti biti kao muškarci, stranci će htjeti prava starosjedilaca. A demokracija će im sve to dati. Lopovi i prevaranti će htjeti važne državne funkcije, a demokracija će im to omogućiti. A kad lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teže za moći, nastat će gora tiranija nego u vrijeme bilo koje monarhije ili oligarhije”.

Prepoznajete li trenutak i suvremenost u ovim Sokratovim antičkim proročanskim mislima? A znate li kako je taj veliki čovjek na koncu završio? Natjerao ga javni atenski sud da popije otrov jer je svojim mislima trovao tamošnju mladež i nije štovao bogove i regule koje je izmislila tadašnja korumpirana vlast.

O izborima i stanju u Hrvatskoj nedavno je za Večernji list progovorio naš briljantni književnik, veliki polemičar i intelektualac Igor Mandić. U danu izborne tišine, kad ne smijete hodati ulicama i galamiti u vjetar ime vašeg političkog favorita, pročitajte pokoju Mandićevu misao.

O BIRAČIMA I IZBORIMA

“Ma, kakvi birači?! Birači su lijena masa, glina, blato koje političari oblikuju kako im se prohtije. Birači u tome nemaju nikakvog udjela, ni razloga postojanja. Birači su samo sredstvo, oni nisu subjekt. Prema tome nemaju tu što raditi. Nadam se da će novim generacijama doći iz guzice u glavu da je ovim krahom sistema napokon dokrajčena iluzija Tuđmanove ‘vječne Hrvatske’ koju je smislio taj mitoman. On i njegova politika krivi su za sve od prvih izbora, Agrokora do svega ovoga što danas imamo. Ako to nekako dođe do svijesti građana, to bi moglo dovesti do promjene, da se građani probude i kažu – ne. No, mi nismo homogen narod koji može osnovati državu. Mi nismo štof za državu. Na našu sramotu, mi ne možemo biti država”.

O TVORCIMA SUVERENE HRVATSKE

“Stalno nas ti mitomanski fanatici navlače na tanak led i navode da im pomažemo. U čemu? Planovima za krađu, a onda i za ubijanje. Ti naivci koji misle da su stvorili nekakvu samostalnu suverenu Hrvatsku, kao što nisu jer se ona raspada kao trula barčica, pa su je u Saboru dva dana pokušavali zalijepiti selotejpom – smiješni su i karikaturalni”.

O PRIVATIZACIJSKOJ PLJAČKI

“Trebali bismo sve te naše takve industrijalce, velike i male lopove, poslati da okapaju zapuštena polja s kojih je otjerano stanovništvo, stoka i na kojima su srušene zgrade. S njima bi trebalo poslati i sve one političare koji su im to i omogućili. U velikoj mjeri oni su baš ti. Političari i kapitalisti jedna te ista su roba. Lopovska”.

O CRKVI I VJERNICIMA

“Kaže se da je u nas 90 posto vjernika. To je laž. Mi smo svi nasilno unovačeni. Roditelji su nas kao svežnjeve nosili da nas se polijeva vodicom i upisuje u knjige. To je nasilno novačenje. Nije to svjesno opredjeljenje za katoličku vjeru tako da u nas nema 90 posto vjernika. Ima ih možda 13 posto”.

O OTVARANJU UDBINIH DOSJEA

“Pa nisu udbaši bili bedasti pa da su svoje tajne ostavili zapisane. Taman posla. Prvo, to nisu napravili. Drugo, imali su dovoljno vremena da sve to izbrišu, ako je trebalo. I treće, oni su međusobno toliko umreženi da nikada nikakva tajna, osim da je neki Ivan jebao Jovanku i napravio je nezakonito troje djece, neće izaći na javu. Ništa drugo neće izaći”.

A za one koji sutra ipak neće na izbore, evo jedne prigodne predizborne ankete.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s