SLUČAJ SAUCHA Ovdje se na sudovima proglašavaju krivima samo hrvatski vojnici, sirotinja i nesretni pas Medo


Piše: ŽIVKO ZRILIĆ

Cadit a sillaba, cadit a toto. Pogriješi li slovo, izgubio je parnicu, kaže stara latinska pravna sentenca.

Zar je doista moguće da Uskok i Državno odvjetništvo svaki put pogriješe baš u tom nesretnom slovu iz latinske izreke, pa da se parnica – zbog tog običnog nemarno zapisanog slova – naprosto izgubi. Zar je moguće da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske svaki put počini proceduralnu pogrešku i da svaka krupnija gospodarska afera u zemlji propadne zbog, eto, iste takve proceduralne pogreške. I zar je moguće da svaki zločin kad je u pitanju pljačka naše domovine ostane bez kazne. I s vazda istim tumačenjem – palo je zbog proceduralne pogreške.

Pročitavši na portalima vijest da je ukinuto rješenje Uskoka o proširenju istrage u aferi Dnevnice, u kojoj je glavni akter saborski zastupnik SDP-a Tomislav Saucha, i to zbog te proklete proceduralne pogreške, u prvi mah nisam mogao vjerovati da je vijest točna. Bila je prebanalna i preapsurdna da bih na prvu povjerovao u njezinu istinitost. No, pregled drugih web portala odagnao je moju skepsu i nevjericu. Vijest je točna da točnija ne može biti.

Svaki put kad pomisli čovjek da u ovoj državi ne može biti gore – dogodi se još gore. Ovaj sudski rasplet nemoguće je promatrati ne uzimajući u obzir ulogu zastupnika Sauche u nedavnim zbivanjima u Hrvatskom saboru. Pa sa čovjek s pravom pita živi li u državi koja je punopravna članica Europske unije ili živi u Nikaragvi, Hondurasu ili kakvoj drugoj zemlji latinske Amerike, gdje vlast čini kombinacija mafije, vojne falange i narko-kartela.

Dao sam si truda pa sam proguglao sve velike afere koje su potresale Lijepu našu i koje su propale zbog “proceduralnih pogrešaka”. Čitajući novčane iznose koji su pokradeni, čitajući imena aktera, obrazloženja oslobađajućih presuda i sva ta teško probavljiva i mučna štiva – nisam bio siguran čitam li priče iz Hrvatske ili mafijašku kroniku Chicaga iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

I onda se svi čudom čude kad u agencijskim istraživanjima više od 80 posto mladih želi napustiti Hrvatsku. Ako mladi odu, tko će ostati?

Istina, moram priznati da u slučaju presuda hrvatskim vojnicima koji su počinili kaznena djela u obrani domovine nije bilo proceduralnih pogrešaka. Kao ni u presudama ovršene hrvatske sitotinje te pravomoćnom sudskom pravorijeku sad već legendarnom psu Medi čije je lajanje iritiralo susjedu pa je, jadan, dobio strogi kućni zatvor i brnjicu na lajavu njušku. Poput mnogih novinara koji se usude propitkivati odluke nedodirljivih.

Proceduralna pogreška ekskluzivni je privilegij hrvatskog pravosuđa rezerviran za pljačkaše naše napaćene i moralno opustošene domovine – hrvatske političare i hrvatske robovlasnike. A zatvorske i novčane kazne rezervirane su za hrvatske vojnike Domovinskog rata i hrvatsku sirotinju. Prema izvješću Europske komisije, kad je u pitanju vladavina prava u EU lani je iza Hrvatske bila samo Bugarska na fenjeraškom 28. mjestu. U istom izvješću navodi se da su saborski zasupnici najkorumpiranija skupina hrvatskog društva.

I onda se svi čudom čude kad u agencijskim istraživanjima više od 80 posto mladih želi napustiti Hrvatsku. Ako mladi odu, tko će ostati? Izgleda, samo saborski zastupnici, suci županijskih, Vrhovnog i Ustavnog suda te, naravno, vojska stranke. Naša hrvatska falanga. Ovakve odluke i presude hrvatskih sudova već sad imaju apokaliptične posljedice po hrvatsko gospodarstvo, javne financije, moral nacije, a posebno su pogubne po demografsku sliku Hrvatske.

Tomislav Saucha vrlo će brzo postati samo proceduralna pogreška SDP-a i hrvatske politike, ali ne bi bilo dobro da Republika Hrvatska, zahvaljujući vlastitom pravosuđu, u skoroj budućnosti postane proceduralna pogreška u udžbenicima povijesti nekih novih naroda i nekih novih generacija koje će živjeti na ovim prostorima.

Foto: Youtube screenshot

Oglasi

Jedna misao o “SLUČAJ SAUCHA Ovdje se na sudovima proglašavaju krivima samo hrvatski vojnici, sirotinja i nesretni pas Medo”

  1. Pravni sustav je najkorumpiraniji dio društva Hrvatske,a u Europi necijenjen! Koliko je pravnika napustilo Hrvatsku i otišlo raditi van u svojoj struci!Koji je naš pravnik dobio neko priznanje u EU? Važno je da se kod nas slikaju ponosni ,uznositi velikodostojnici sa zlatnim lancima i togama. Drastično smanjiti pojavljivanje na tv-u,novinanama tih moralnih nula!

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s