PLINSKA POSLA Zašto je HDZ dočekao na nož dolazak njemačkog RWE-a u Koprivnicu


Pošteno je koprivnički HDZ ovaj tjedan opleo po prodaji gradskog plinskog biznisa njemačkom RWE-u. Okej, izborna je kampanja, a HDZ – barem prema recentnim anketama – debelo u Koprivnici zaostaje za SDP-om, pa mu ne preostaje ništa drugo nego pokušati ogaditi političke protivnike na sve mile i nemile načine.

No, jedno je politički gaditi protivnike, a drugo zazivati tužiteljstvo i policiju da pokrenu istragu o tome kako je RWE kupio većinske udjele u koprivničkim plinskim tvrtkama. Ovdje nećemo o potankostima onoga što je HDZ iznio na pressici – a nekih njihovih financijsko-pravnih argumenata posramio bi se i pučkoškolski ponavljač – ali zabrinjava tako olako povlačenje okidača. Proces prodaje plinskog biznisa trajao je mjesecima, u njega su bile uključene sve mjerodavne državne institucije i najuglednije konzultantske kuće i trebalo je prilično opipljivih argumenata da se cijeli proces tako jednoznačno kriminalizira. I to javno, urbi et urbi, samo zato da se ugrabi koji postotak glasova na izborima.

Njemački RWE jedna je od najmoćnijih svjetskih energetskih kompanija. Sjedište joj je u državi koja je po vladavini prava svjetlosnim godinama ispred Hrvatske. S druge strane, gradske vlasti odlučile su prodati obiteljsko srebro usred kampanje za lokalne izbore i jamačno su zbog toga u cijelom procesu svi skupa hodali po najkrhkijim prepeličjim jajcima. Njima je zadnjima trebalo da ih netko proziva zbog netransparentnosti ili nedajbože muljaža.

Zato ne treba čuditi da je Hrvatska prema najnovijoj ljestvici globalne konkurentnosti na užasnom 74. mjestu. Konkurentnije okruženje za poslovanje kompanija imaju, primjerice, Makedonija, Rumunjska, Gruzija i Maroko

Ali, lokalne HDZ-ove bombaše to nije spriječilo da javno posumnjaju u kaznena djela i poruče da bi službeni progonitelji u najmanju ruku trebali početi hapsiti najodgovornije za taj kriminal. Prvo SDP-ova gradonačelnika, recimo. A poslije bi na red došli i članovi uprave RWE-a Hrvatska.

Shvaćamo da je kampanja. Razumijemo potrebu oporbe da kritizira prodaju plinskih cijevi. Ali, posve amaterski prozivati njemački RWE za muljaže – to je potez zbog kojeg bi se sramiti mogla cijela Koprivnica. RWE, dakako, nije sveta krava. Živimo u demokratskom društvu i svaka je kritika poželjna. No, s argumentima koje je HDZ javno iznio ne napadaju se ni susjedi posvađani oko goričke međe, a kamoli ugledna korporacija koja je ponudila najviši iznos za koprivnički plin.

Zato ne treba čuditi da je Hrvatska prema najnovijoj ljestvici globalne konkurentnosti na užasnom 74. mjestu. Koliko je to loše, sigurno se pitate. Evo vam odgovora: konkurentnije okruženje za poslovanje kompanija imaju, primjerice, Makedonija, Rumunjska, Mađarska, Gruzija i Maroko. O Sloveniji da se ne govori.

No, mi se ne obaziremo previše na činjenicu da na ljestvicama konkuretnosti i medijskih sloboda i dalje stojimo iznimno loše. Kriva je metodologija, uvjeravaju nas državne vlasti, ma koja politička opcija ih činila. Zato smo i RWE-ov dolazak u Koprivnicu dočekali zazivanjem kaznenih progona. Kaj su uopće dolazili, uostalom. Mi smo sami sebi dovoljni.

Piše i snima: R. Mihaljević

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s