POVRATAK OTPISANIH Ivan Čehok i Ratko Čačić vraćaju se da nastave tamo gdje su stali


Piše: MIHAELA ZAGORŠĆAK

“Prije godinu dana podnio sam ostavku zbog svojih najbližih, zbog svoje djece i sad mi je žao. Iskreno se ispričavam svim građanima Varaždina što sam to učinio. Trebao sam izdržati, jer podnošenjem ostavke izručio sam ih na milost i nemilost jednoj nesposobnoj, lažljivoj i nekompetentnoj vlasti…”

Tako je u lipnju 2012. govorio bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Pet godina kasnije, evo ga opet u utrci za to isto mjesto. E sad, ili mu je vrlo dosadno u životu, pa traži neku zanimaciju dok čeka da mu se raspetlja kaznena priča zbog koje je svojedobno završio u istražnom zatvoru, ili svojim povratkom doista želi popraviti sve ono što su oni nakon njega, s oproštenjem, sj..ali.

Jer, eto, ne bi se čovjek kandidirao, da ankete lani nisu pokazale da ima najveću podršku građana. Sigurno je, kaže, da to čovjeka obvezuje. Lijepo je kad se neki političar obveže građanima. Možemo biti sigurni da će sve ispuniti. Ne smetaju Čehoku ni tri pravosudna procesa koja se vode protiv njega. Uvjeren je u svoju nevinost. I mora biti, jer je nevin dok mu se ne dokaže krivnja, no činjenica jest da mu neka kazna, pa i zatvorska, ipak visi nad glavom, sve dok procesi traju. Pa tako Varaždinci opet mogu doživjeti deja vu, ako ga izaberu i usred mandata ode iza rešetaka.

To što je bio iza rešetaka, pak, ne smeta kandidatu za župana Radimiru Čačiću. Koji bi sebe opet želio vidjeti u toj fotelji. Jer je, naravno, sve bilo bolje dok je on vodio županiju. Danas je na suprotnim stranama s bivšim učenikom i stranačkim kolegom, aktualnim županom Predragom Štromarom. Možda bi sve bilo ok da Čačića nisu izbacili iz HNS-a, a Štromar to, kao pravi stranački vojnik, podržao. Danas Čačić ne bira riječi da Štromara izbaci iz takta, a Čačićeva „taktičnost“ nadaleko je poznata.

Nitko nije znao kako Patafta izgleda. Osim njegovih najbližih. Ostali su mislili da je izmišljen lik. I tako nepoznat javnosti pokazao je svoj altruizam, kad je odlučio kupiti Regionalni tjednik jer je taj list došao do financijskog ruba

Zanimljivo je kako Čačić danas kaže da su on i Čehok super surađivali. Sve do Čehokova uhićenja. Dotad je sve bilo med i mlijeko. Zato danas u gradsku vlast hoće ući i nit koja ih obojicu povezuje. Davor Patafta. Bivši vlasnik famozne MBO tvornice na rubu grada. Oko koje su se zakačili davnih dana, ono kad su super surađivali. Pa je, eto, Patafta danas, kako veli, žrtva njihovih sukoba. Ni njemu ne smeta što zajedno s Čehokom vuče kaznene procese. Čak mu više ni ne smeta da se pojavljuje u novinama, od čega je itekako zazirao.

Nitko nije znao kako Patafta izgleda. Osim njegovih najbližih. Ostali su mislili da je izmišljen lik. I tako nepoznat javnosti pokazao je svoj altruizam, kad je odlučio kupiti Regionalni tjednik jer je taj list došao do financijskog ruba, a u njemu su radili ljudi koji su s njim išli u osnovnu školu. Priskočio im je, kaže, u pomoć. Lijepo od njega. Taj se list danas dijeli badava, a čak se ni u njemu nije htio eksponirati. Bar ne slikom i prilikom. Projekti su druga stvar.

Danas, pak, Patafta daje intervjue sve u 16. Sve kako bi Liga za Varaždin, koje je član, dobila neko mjesto u gradskoj vlasti. Da bi život u Varaždinu bio bolji. Kao da već nije i bolji od boljeg. Jer je, eto, Varaždin nedavno proglašen najboljim gradom za život.

Unatoč tome što sve propada, tvornice se zatvaraju, plaće su niske, ništa ne valja…Kao da smo u nekom teatru apsurda. Ništa u gradu ne valja, a svi bi u njemu živjeli. A kako bi tek bilo da su i proteklih godina Grad i Županiju vodili Čehok i Čačić? Varaždin bi valjda bio najbolje mjesto za život u cijelom univerzumu.

Foto: Robert Mihaljević

 

BILJEŠKA O AUTORICI

Mihaela Zagoršćak jedno je od najjačih i rijetkih slobodnomislećih novinarskih pera u Gradu baroka i Špancirfesta. Obavljala je novinarske i uredničke poslove u Varaždinskom tjedniku, Večernjem listu i Podravskom listu. Danas je u privatnom biznisu, usredotočena na zdravlje i njegu. Mihaela više nije medijski angažirana i to je, na žalost, nepopravljiva šteta za sve medije u sjevernoj Hrvatskoj.

 

Oglasi

2 misli o “POVRATAK OTPISANIH Ivan Čehok i Ratko Čačić vraćaju se da nastave tamo gdje su stali”

  1. Imaš izbor. Ili političku scenu doživljavati ozbiljno i riskirati da te “trefi herc”. Ili mnogo bolje, promatrati sve sa smiješne strane, jer to i jeste područje nenadmašne komedije. A smijeh je najbolji lijek. Zato ovo drugo – ako možeš.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s