CHEF JE PREVAGA Hoće li Coolinarika konkurirati McDonaldsu ili Maloj hiži


Podravka se želi baciti u ozbiljan ugostiteljski biznis. Kako otkriva tjednik Podravski list u novom broju, plan im je otvarati restorane pod brandom Coolinarika. To vam je onaj web site na kojem možete pronaći hrpu recepata i korisnih savjetra koje ostavljaju korisnici stranice diljem svijeta.

Ne znam kako je to s Coolinarikom doista zamišljeno, ali čini mi se da u cijeloj priči ima ozbiljan problem. A on se zove – chef. Dobar restoran, naime, ima odličnog chefa. Interijer, brand, pristupačnost i ljubazno osoblje svakako su plus, ali ključan je – chef. Osim ako Podravka ne misli razvijati lanac restorana po uzoru na McDonalds, Burger king ili, nedajbože, Pizza hut, Subway, KFC i Taco bell. Lance brze hrane čiji prihodi, doduše, globalno rastu, ali konkurencija je ogromna. I doslovce premoćna.

Kako se moja obitelj često (recimo, jednom mjesečno) voli počastiti dobrim nedjeljnim ručkom u nekoj zanimljivoj destinaciji u Lijepoj našoj, imali smo prigodu spoznati što nude tipični hrvatski restorani i što im je poslovni credo. Jeli smo u finim istarskim restoranima, lizali prste na Kvarneru i po Dalmaciji, krstarili po zagorskim bregima i ravnoj Slavoniji (o Zagrebu da ne govorimo). I uvijek je chef bio ono što je činilo ključnu prevagu. Motiv da se vratimo. Dvaput, triput i opet.

Ne znam jeste li bili u Maloj hiži u međimurskom Mačkovcu. Ako jeste, možete se složiti sa mnom da eskterijer i interijer tog restorana nije top topova. O prometnoj povezanosti da se ne govori. Ali hrana… Braćo moja mila! Ono što sa sezonskim namirnicama rade vlasnik Branimir Tomašić i njegovi kulinarski umjetnici… Rječju, rapsodija okusa i mirisa. I teško mi je dokučiti kako se Mala hiža nikako ne može dogoditi u našoj hranom prebogatoj Podravini, bogomdanoj za kulinarske užitke.

Podravka u Koprivnici ima dva restorana: Pivnicu Kraluš u središtu grada i Podravsku klet u južnom vinorodnom prigradskom naselju. Oba su sinonim ispodprosječne kvalitete. Teško je objasniti zašto kompanija poput Podravke uopće trpi takve restorane u svojem portfelju. U živom su mi sjećanju zadnji objedi: preklani biftek s povrćem u Kleti te lani zapečeni grah i pivske kobase u Kralušu. To se riječima ne da opisati. Dno dna. Od kvalitete namirnica do pripreme. Zar je doista moguće tako sfušat’ i tako jednostavna jela?

Iskustva s Kralušem i Kleti ne ulijevaju nadu da će s restoranima pod brandom Coolinarika biti išta drukčije. Volio bih da me razuvjere. No, ako chefovi budu samo usputna stavka u projektu koji će se furati na smartphone aplikacije, online naručivanje i frekventne gradske štacije, odmah ću reći: ništa od toga.

Piše: R. Mihaljević

Foto: Mala hiža

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s