STVARNA HRVATSKA Neobična storija o Pripuzu, Butkoviću, Agrokoru i Ankici Mamić


Neobično rješenje Županijskog suda u Zagrebu. Ukratko, odbačen je zahtjev Petra Pripuza za provođenje istrage protiv Davora Butkovića zbog sumnje u kazneno djelo prijevare tijekom 2012. godine. Akt županijske sutkinje u formalno-pravnom smislu ne bi bio ništa posebno da akteri tog slučaja nisu turbopoznate hrvatske javne osobe.

Rješenje o odbačaju istrage otkriva, usput, mnogo toga o Hrvatskoj. O tome u kakvoj zemlji živimo i kakve su nam perspektive. Ako već niste sami odgonetnuli, glavni junaci ove priče su hrvatski kralj otpada, suvlasnik tvrtke C.I.O.S. i zajedno s Milanom Bandićem optuženik u aferi Agram Petar Pripuz te poznati urednik, novinar i kolumnist Davor Butković, koji je u inkriminirano vrijeme bio važna karika u Pavićevu EPH-u, odnosno Jutarnjem listu.

Ukratko, Pripuz je Davora Butkovića teretio “da je 27. rujna 2012. u Zagrebu u nakani da pribavi nepripadnu korist s oštećenikom Petrom Pripuzom sklopio Ugovor o zajmu na osnovi kojeg je Butković od Pripuza posudio 250.000 kn s obvezom povrata u šest mjeseci od primitka novca”.  Butković se, tvrdi Pripuz, “obratio s molbom za pozajmicu jer mu novac treba žurno, jamčeći da će iznos vratiti bez teškoća, a pri samom uvjeravanju se pozivao na ugled, poslovne sposobnosti i spektar poslova koje obavlja”. Više puta je, kaže oštećenik, “navodio da je financijski stabilan, da ima više izvora prihoda te da će moći vratiti zajam te mu je predao i tri zadužnice u iznosima od po 100.000 kn”.

Butković je Pripuzu rekao da očekuje značajan priljev od izdavanja knjige o vinima i restoranima te da radi PR za Agrokor, od čega također očekuje priljev sredstava

No, kasnije se ispostavilo da “putem bjanko zadužnica naplata nije moguća jer je iz redoslijeda za plaćanje krajem 2013. Pripuz obaviješten da je na 11. mjestu u očevidniku redoslijeda za plaćanje u FINA-i, da bi se na koncu po približavanju vremena obveze povrata novca prestao javljati,  nakon čega je oštećenik saznao da je Butković u dugovima te mu je tek tada postalo jasno da ga je svo vrijeme držao u zabludi”. Time je, navodio je Pripuz, počinio kazneno djelo prijevare.

No, Županijski sud u Zagrebu ustanovio je kako je Pripuz još 4. listopada 2013. dao iskaz u Državnom odvjetništvu u kojem je naveo da mu je Butković, dok je tražio pozajmicu od 350.000 kuna, “rekao da su mu svi računi blokirani, a kada ga je pitao čime garantira povrat zajma, da je rekao da nema čime jer su mu računi blokirani, da je u Jutarnjem listu na ugovor o djelu te da je čak zbog bojazni da mu ne uzmu kuću na Pantovčaku, istu prepisao na suprugu”. Pritom ga je molio da isplata bude na ruke.

Nakon toga, tvrde u DORH-u, zaključili su Ugovor o zajmu na iznos 250.000 kn s rokom povrata od šest mjeseci, beskamatno, a Butković mu je predao tri zadužnice na iznos svaka 100.000 kuna. “Davor Butković mu je rekao da očekuje značajan priljev od izdavanja knjige o vinima i restoranima te da radi PR za Agrokor, od čega također očekuje priljev sredstava, što je bio razlog da mu, unatoč blokiranim računima povjeruje i posudi taj iznos”, ističe se dalje u tom predmetu.

Prije isteka roka u kojem je novac posuđen, pokušali su iz Pripuzove tvrtke kontaktirati Butkovića, ali on se nije javljao. Nakon toga, odlučili su aktivirati zadužnice i pokrenuti postupak prisilne naplate, nakon čega su zaprimili obavijest FINA-e od 29. travnja 2013. da se njegova “zadužnica upisuje u očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje na 11. mjestu te da su obveze u redoslijedu prije ove osnove u iznosu od – dva milijuna kuna”.

Pripuz je novinaru posudio novac jer ga je to zamolila moćna vlasnica PR agencije IMC Ankica Mamić, a u vezi toga kontaktirao ga je i tadašnji šef ZG holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš

Pripuz je pritom naveo kako je pokušavao “stupiti u kontakt s Butkovićem koji se na pozive nije javljao, a kad su se konačno sreli, rekao je da će dug vratiti jer mu izlazi knjiga, što se nije dogodilo”. Petar Pripuz smatra da je “prevaren od strane Butkovića kojem je novac posudio jer ga je to zamolila gospođa Ankica Mamić, koja je navela da bi joj bilo jako drago da on to napravi i on je to učinio, a napravio je propust jer je trebao zatražiti od nje ili Slobodana Ljubičića, koji ga je u vezi toga također kontaktirao, da mu daju jamstva za povrat novca”.

Usput, Ankica Mamić moćna je poslovna žena i vlasnica poznate PR agencije IMC koja ima mnoge utjecajne klijente, a Slobodna Ljubičić Kikaš u to je doba bio predsjednik Uprave Bandićeva Zagrebačkog holdinga. Pripuz, Butković, Agrokor, EPH, Bandić, Mamićeva, Kikaš. Hrvatska u malom. Zgodan štiklec o svijetu oko nas, svijetu iza blještavih kulisa koje nam naša vrla elita – medijska, politička, poslovna – svakodnevno stavlja pred oči.

I da ne zaboravimo: prema mišljenju Županijskog suda u Zagrebu, Butković nije počinio kazneno djelo prijevare, a Pripuz je upućen da do svog novca pokuša doći u privatnoj parnici. Lijepa naša domovino…

Tekst i foto: R. Mihaljević

Oglasi

Jedna misao o “STVARNA HRVATSKA Neobična storija o Pripuzu, Butkoviću, Agrokoru i Ankici Mamić”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s