Pršut i jaja

KINESKA STUDIJA Najopsežnije istraživanje dokazalo čvrste veze između bjelančevina i karcinoma


Jeste li čuli za Kinesku studiju, najopsežnije i najdugotrajnije istraživanje o učincima prehrane na ljudsko zdravlje ikad provedeno? Studija se provodi više od 30 godina i još traje, a pokrenuo ju je dr. Colin Campbell, profesor prehrambene biokemije na Sveučilištu Cornell.

Dr. Campbell cijelu svoju znanstvenu karijeru posvetio je istraživanju opasnih kancerogenih spojeva i veze bjelančevina u ljudskoj prehrani s raznim bolestima, pogotovo zloćudnima. U jednom od projekata za poboljšanje prehrane u djece, naš je znanstveni junak prvi put dokazao uzročno-posljedične veze između unosa bjelančevina životinjskog porijekla i pojave kancerogenih oboljenja. Nakon toga, bacio se na laboratorijska ispitivanja na štakorima i zamorcima koja su pokazala da niskoproteinska prehrana pomaže u sprečavanju nastanka, ali i blokiranju razvoja karcinoma.

Dr. Campbell pritom je ustanovio i kako bjelančevine kravljeg mlijeka mogu biti jako loši saveznici u borbi sa zloćudnim bolestima. Kineski projekt, poznat i kao i Kineska studija pokrenut je 1983. godine i traje i danas. Studija je dosad čvrsto dokazala da su osobe koje konzumiraju hranu životinjskog porijekla sklonije obolijevanju od raka i kroničnim bolestima. Oni čija je prehrana uglavnom sastavljena od povrća i voća imali su mnogo niže stope pobola od kroničnih i zloćudnih bolesti.

Da je loša prehrana ishodište mnogih teških bolesti, znali smo i ranije. Kao što smo znali da su svježe voće i povrće blagodat s nebesa za naše zdravlje. No, Kineska studija to je znanstveno dokazala i čvrsto argumentirala.

Genetičari, doduše, tvrde kako je karcinom uglavnom loša sreća, odnosno nasljedni rizik od ‘kvara’ stanica. No, ako se na tu lošu sreću još nakalemi neodgovorno ponašanje i nebriga za vlastito zdravlje, ničemu dobrom ne možemo se nadati. Niti očekivati čuda od konvencionalne i nekonvencionalne medicine.

Tekst i foto: R. Mihaljević

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s