Cijepljenje djece u Koprivnici

ANTIZNANSTVENA HISTERIJA Nama su Sedlar i Ilčić mnogo važniji od Borisa Jokića i Ivana Đikića


Epidemija ospica hara Europom zbog slabije procijepljenosti djece, upozorava ovih dana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je pozvala državne vlasti da osiguraju da najmanje 95 posto djece bude cijepljeno protiv opasnih zaraznih bolesti.

U Rumunjskoj je od lani od ospica umrlo 17 djece. Ta “teška virusna bolest, izuzetno zarazna”, koja se manifestira groznicom i crvenilom, izazvala je više od 134.000 smrti u svijetu u 2015., uglavnom djece mlađe od pet godina, upozoravaju u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.  Bolest je, kažu, lako izbjeći cijepljenjem koje je “sigurno i učinkovito”.

Internetski portal Telegram.hr nedavno je objavio zanimljivu i vrlo poučnu analizu na osnovi statističkih pokazatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Do 60-ih godina zbog slabe procijepljenosti u Hrvatskoj je od zaraznih bolesti umrlo mnogo osoba, uglavnom djece: od ospica blizu 300, od tetanusa gotovo 600, od hripavca više od 200, od dječje paralize više od stotinu, od difterije oko 250.

Nakon uvođenja obveznog cijepljenja djece situacija je gotovo savršena. Od 1991. do danas umrlih od dječje paralize i difterije uopće nema, od ospica je preminula jedna osoba, od tetanusa pet, a od hripavca tri, donosi Telegram.hr.

Dok ovo pišemo, širi se epidemija ospica u susjednoj BiH te nešto daljoj Rumunjskoj, a u našoj zemlji širi se pokret otpora protiv obveznog cijepljenja djece. I to zbog neželjenih nuspojava koje mogu izazvati pojedina cjepiva.

Opet smo kontra znanosti i empiriji, a za “alternativne činjenice”. Antiznanstvena histerija širi se u svim sferama ljudskog života. Od krivotovorenja povijesti i teorije evolucije do dovođenja u sumnju medicinskih i tehnoloških postignuća.

Zato i ne čudi da su danas znanstvenici dr. Ivan Đikić i dr. Boris Jokić nepoželjni gosti u vlastitoj domovini. Nama su važniji autoriteti Zlatko Hasanbegović, Ladislav Ilčić, Jakov Sedlar i biskup Vlado Košić. Lijepo nam se piše.

Tekst i foto: R. Mihaljević

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s