Najveća koprivnička žlica

OPET DRAMA U KOPRIVNICI Državi, izgleda, ne pada na pamet mirovincima prepustiti upravljanje Podravkom


Opet drama u koprivničkoj Podravki, javlja regionalni tjednik Podravski list u novom broju. Čini se kako HDZ želi izigrati dogovor s mirovincima, prema kojem fondovima pripadaju tri člana uprave tvrtke, a državi dva. Tako je bilo uglavljeno prilikom izbora Marina Pucara za šefa uprave Podravke na maratonskoj sjednici Nadzornog odbora prije dva mjeseca.

No, minstar državne imovine Goran Marić i šef HGK-a Luka Burilović, dopredsjednik NO-a Podravke, ne misle popustiti. Njima su mirovinski fondovi nužno zlo, produžena ruka politike kojom stranka na vlasti kontrolira odabrane zlatne koke. Tvrtke koje se isplati kontrolirati jer posluju dobro i profitabilno. Da stvari pojednostavimo do kraja – rijetke preostale tvrtke koje imaju love.

Mirovinski fondovi u Podravki imaju 50, a država 25 posto vlasništva. No, država želi posve zgrabiti upravljačke strukture.

Ne znam koliko su me puta dosad u HDZ-u uvjeravali kako mirovinci raspolažu “našim novcem” i imaju činiti ono što im “mi kažemo”. Nek si ne umišljaju da odlučuju o ičem. Oni su tu da daju lovu kad ih država to traži; za preuzimanje Ine, spašavanje Agrokora, monetizaciju autocesta. I da poslušno klimnu glavom kad HDZ-ovi jurišnici krenu raditi čistke po Podravki.

Priča se, recimo, kako HDZ-ova članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina radi popis stranačkih zaslužnika u Podravki koje bi trebalo malo unaprijediti. Pogurnuti na neku lukrativniju poziciju. Priča se i kako će se šef Podravke Marin Pucar morati uključiti u kampanju za lokalne izbore. Da seljacima obeća kooperantske odnose s kompanijom. Jer je to jako važno za župana Darka Korena i HDZ-ova dožupana Darka Sobotu. Ne znam koliko je istine u tim pričama, ali da je Podravka opet upala u ralje lokalne politike, u to ne treba sumnjati.

Tvrdnje HDZ-ovih junoša da mirovinci upravljaju našim novcem zapravo su činjenično posve točne. Ali, upravo zbog te ispravno primijećene činjenice fondovi bi se morali posve odmaknuti od političkog utjecaja. I raditi ono što će našem novcu – našim budućim mirovinama – činiti dobro. A najbolje što s našim novcem mogu učiniti je da ga zatvore u neprobojni sef opasan lancima od najčvršćih legura. Da ga učine posve nedostupnim ministru Mariću, šefu HGK-a Buriloviću i ostalim HDZ-ovim ‘podravkobrižnicima’.

“Biste li ovim ljudima povjerili svoju ušteđevinu”, trebalo bi napisati ispod fotografije Marića i Burilovića. Pitanje je, dakako, retoričko.

Piše i snima: R. Mihaljević

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s