Podravkino skladište

PRVACI LICEMJERJA Iz Europe uzimamo k’o kvazivjernik iz Božjih zapovijedi – samo ono što nam paše


Niti dva i pol desetljeća od samostalnosti, Hrvatska još nije u stanju prigrliti kapitalizam i ono prokleto slobodno tržište kojem smo tako ustrajno i strasno hrlili. Naši najbolji muži ginuli su za novi društveni poredak, ali teško postkomunističko naslijeđe i dalje traje. I ne nazire mu se kraja.

Što su naše državne elite učinile da konačno izađemo iz te postkomunističke tranzicije koja nas silno opterećuje? Malo toga. Da stvar bude gora, zbog globalnih kretanja zadnjih se godina, kad je o slobodnom protoku roba i kapitala riječ, svojski trudimo vratiti još koje desetljeće unatrag. Privatizacija? Nepovredivost privatnog vlasništva? Ukidanje tržišnog protekcionizma? Upravo suprotno.

Provodimo etatizaciju privrede i činimo sve ono što smo se ulazeći u europsku obitelj obvezali da nećemo činiti. Vratit ćemo Inu u državno vlasništvo. Posrnuli Agrokor spašavat će politički kadrovi po posebnom protekcionaškom zakonu, a najviša državna vlast već određuje tko će kupiti koju firmu iz Todorićeva carstva. Ministra smo poslali da provede političku smjenu u Podravki, kompaniji koja posluje na slobodnom tržištu i u čijem portfelju nema baš ništa turbostrateško.

Treba li dalje? Može. Prokuristica Kraša Marica Vidaković ovih dana poziva svoje radnike da kupuju u Konzumu, neizravno ih odvraćajući od domaće i strane konkurencije: križevačkog KTC-a, njemačkih Lidla i Kauflanda, riječkih Plodina… Hrvatska gospodarska komora, HDZ-ova strukovna sekcija menadžera i poslovnjaka, uporno se forsiranjem akcija Kupujmo hrvatsko trudi zagorčati život našim rijetkim kompanijama koje ostvaruju pristojan izvoz u konvertibilnim valutama.

Kako bi to bilo, moja Komoro, da istu akciju ostrašćeno počnu provoditi Srbi, Bosanci, Mađari, Talijani, Austrijanci? Pitajte Podravkine dečke i dekle iz internacionala što o tome misle. Sigurno će vam biti zahvalni na potpori.

Hrvatska je svojom voljom ušla na slobodno europsko tržište. Veći dio gospodarskog sustava tu je golemu promjenu dočekao nespreman. Agrokor, primjerice. Gazda Todorić se nije mogao nositi s efikasnim i discipliniranim njemačkim maloprodajnim strojem iz Schwarz grupe, pa sad imamo to što imamo. Ali, za boga miloga, nitko nas nije tjerao u Europsku uniju.

Ali, mi bismo iz EU-a uzimali kao kvazikatolici iz Božjih zapovijedi. Samo ono što nam paše. Sve drugo ignoriramo. Lijepo je povlačiti milijarde iz EU fondova, ali nije lijepo pustiti stranu konkurenciju da slobodno diše u našem dvorištu.

Hrvati su poznati licemjeri. Ne ubij, poštuj oca i mater, svetkuj dan gospodnji – to im je sasvim ok. No, ne poželi tuđeg ženidbenog druga, ne reci lažna svjedočanstva, ne ukradi – i bez toga se, kažu, može biti dobar katolik. Dovoljno je samo redovito se ispovijedati.

Čini se kako ista mantra puca i sve hrvatske vlade. Država će se ponašati protekcionistički i nimalo kapitalistički, ali s vremena na vrijeme će tamo gdje treba skrušeno priznati grijehe. Malo u Bruxellesu, malo u Washingtonu, a katkad i u Vatikanu. No, netko će jednom sigurno prestati udjeljivati pokore i poslati račune na naplatu.

Autor teksta i fotografije: Robert Mihaljević

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s