Trznica Tripoli

TRŽNICA U TRIPOLIJU Slučajan susret u rijeci laktova i mirisu arapskih začina


Tržnica u Tripoliju kada je Libijom vladao Gadafi, prije rata koji traje unedogled. Vruće je od afričkog sunca i topline ljudskih tjelesa. Uši me bole od vike. S minareta mujezin poziva na molitvu.

Vuku me za rukave i guraju me laktovima. Djeca mi protrčavaju ispod nogu. Nos mi je pun asfaltne prašine izmiješane s arapskim začinima. U ustima još trpak miris zelenog čaja s mentom s previše šećera. Krv mi se zgusnula od inzulina.

A onda sam se našao odjedamput pred njom. Crnkinja u potpuno crnom hidžabu. U potpunoj tišini. I bjeloočnice su joj crne. Ne gleda me, ne primjećuje me mada smo se skoro sudarili. Samo stoji. Nepomično. Niti ne trepće. S odsutnim pogledom. S mislima negdje drugdje. Ili nekad drugdje.

Fotografirao sam je. Nije se pomaknula. Niti trepnula. I stajao sam pred njom i čekao kad će se vratiti ovdje i sad. Prošla je minuta, dvije. Ona je samo stajala. I mene je polako rijeka laktova udarala i pomicala s mjesta i gurala nizvodno.

Okrenuo sam se još nekoliko puta. S nadom da će se pokrenuti. Prenuti. Uzaludno. Bila je i izdaleka uočljiva. Ovako crna i nepomična.

Piše i snima: Antonio Grgić

(Autor je poznati koprivnički arhitekt, dizajner i konceptualni umjetnik)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s