Buffetov priručnik za ulagače

PROROK IZ OMAHE Šteta da je Warrenu Buffetu Hrvatska tako mala i tako daleka


Kad sam prije nekih desetljeća i pol kupio prvih stotinjak dionica Podravke, burza mi je bila svakodnevna opsesija. A i ulagačka literatura poput antologijskog priručnika za početnike “Kako to radi Buffet”.

Uglavnom, Warren Buffet, kojeg opravdano zovu ‘prorokom iz Omahe’, uporno je tupio o fundamentima i dugoročnom ulaganju, a ne strasnoj kupnji i paničnoj prodaji. Kupujte tvrtku, a ne dionice, govorio je Buffet naglašavajući važnost čvrstih temelja, tradicije, dobrog menadžmenta, kvalitete. Drugim riječima, dobra kompanija je dobra kompanija ma kako joj se u krizi ponašala dionica.

Njegov poučak posebno je važan danas, kad su zbog krize u Agrokoru dionički indeksi na Zagrebačkoj burzi već tjednima u crvenom. Podravka, Ledo, Jamnica, Ericsson, Končar, Atlantic… Panična rasprodaja, stampedo u naletu. Prorok iz Omahe bi rekao: ‘Razmišljajte u razdoblju od deset godina, a ne deset minuta’. Tvrtka sa zdravim i čvrstim fundamentima neće propasti ako joj se cijena dionice strmoglavi zbog krize koja nema izravne veze s njezinim poslovanjem.

Ljetos se prvi put u povijesti dogodilo da je online trgovina po količini prodane robe i zarade premašila promet u klasičnim trgovačkim, odnosno robnim centrima. Istraživanje u SAD-u pokazalo je da više od polovice potrošača svakodnevnu kupnju obavlja online – preko računala, smartphonea, tableta. Bio je to, očito, početak kraja trgovine kakvu danas poznajemo.

Da se na tom tržištu događa prava revolucija pokazao je i milijarder Warren Buffet koji je, mic po mic, do danas prodao gotovo sve dionice koje posjeduje u najvećem svjetskom trgovačkom lancu, američkom Walmartu. U toj je kompaniji Buffet držao paket dionica vrijedan gotovo milijardu dolara. Tu gomilu casha odlučio je usmjeriti u zrakoplovstvo i aviokompanije.

Rezultat? Buffetovo carstvo od lani je uvećano za gotovo 12 milijardi i danas iznosi ukupno 74 milijarde dolara. Kupuj na grmljavinu haubica, prodaj na zvuke fanfara, otprilike bi rekao najveći živući investitor. Šteta da mu je Hrvatska tako mala i tako daleka. (rm)

Oglasi

2 misli o “PROROK IZ OMAHE Šteta da je Warrenu Buffetu Hrvatska tako mala i tako daleka”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s