Ministar Goran Marić na skupštini Podravke

KROKODIL U BARI Zašto sam prodao Podravkine dionice. I zašto ću ih opet kupiti


U hrvatske dionice počeo sam ulagati prije dvadesetak godina zato što vjerujem da je moguće obogatiti se preko noći. Jedini je problem što tu noć treba jako dugo čekati. Osobno, još uvijek je nisam dočekao.

Smatram se ulagačem niske koncentracije i baš zato ulažem isključivo u hrvatske dionice. Dugoročna strategija, recimo, dugoročno praćenje određenih sektora ovdje naprosto ne postoji jer će sutra neki ministar, kopajući nos, jednim potezom pera uništiti, primjerice, čitavu energetiku. Time će i vaše godinama strpljivo prikupljano znanje postati iskoristivo jedino na pub-kvizovima. Uostalom, kod nas su dugoročni ulagači oni ulagači koji su spremni zadržati dionicu preko vikenda.

Podravka je dionica u koju relativno često ulazim i izlazim, jedva malo rjeđe nego što to čine hrvatski političari. Bio sam najveći protivnik postavljanja Mrleta za generalnog direktora. A on se, kao dobar menadžer, odmah potrudio opravdati sve moje najnegativnije misli. Već prvog dana na poslu uspio je iznijeti podatke koje nije smio iznijeti jer je Podravka na burzi, onda je s menadžerima trpao Vegetu na najistaknutije police – transparentno i obilato pokazivao je svoje neznanje.

No, potom je krenula priča o restrukturiranju, otkazima, mirovinama, novim tvornicama… Mrle mi se iz dana u dan činio sve manje lošim, a kada sam vidio godišnja izvješća Podravke, gotovo da sam se zaljubio u njega. Kažu da ima rijetku osobinu da se zna okružiti boljima od sebe.

Nije to rijetka osobina u Hrvata, to je jedinstvena osobina!

A onda se vratio HDZ, prvo u obliku Karamarka bagera, a potom u sjajnom Plenkijevom odijelu. No, bez obzira na pojavnost, pravi HDZ uvijek je ispod površine, vrlo sličan strašnom klaunu iz popularnog filma Stephena Kinga, klaunu koji radostan čuči u kanalizacijskom otvoru i čeka malu djecu da ih pojede.

E, taj HDZ sam nedavno kao dioničar došao vidjeti na posljednju Mrletovu skupštinu dioničara. U glavi mi je već bila scena kako Mršić na sve četiri usred pustinje pije blatnjavu vodu iz neke močvare koja još nije presušila, a onda iz plićaka izviri krokodil, plavi krokodil i steže mu čeljust oko vrata u ritmu koračnice Đuke Čaića. Hrvatine.

Mislite li da se to nije dogodilo? Onda niste bili na dioničarskoj skupštini. Ja jesam. Došao sam tamo da vidim hoće li se mirovinski fondovi, koji drže preko pola dionica, uspjeti izboriti protiv krokodila. Ali, nisu uspjeli. Napravljen je neki jalovi kompromis po kojem HDZ, ili da ne kažem država, ima mnogo više utjecaja nego sâmih dionica.

Politika je moć. Mirovinci tu lekciju još uvijek nisu shvatili. Jer, ako im danas HDZ kaže da će oni birati samo jednog člana uprave, a mirovinci sve ostale, sutra će im reći da zaposle samo sto HDZ-ovaca, od ukupno 150 novih radnih mjesta koje će izmisliti.

Ne vjerujem da će Podravka propasti. Ali, dovoljno je da umjesto 300, posluje s 200 milijuna kuna dobiti. Onu razliku, tih stotinu, to je sasvim dovoljno za jednu stranku.

I da velim, ako koga uopće zanima, kupovao sam Podravku u tom zadnjem valu po 320 kuna, prodao je na dan skupštine po 420 kuna. Sad kad je Agrokor kihnuo, a Podravka se vrti i na 320 kuna, ponovno mi je zanimljiva. Ima ona izreka: Kupuj kad je krv na cesti.

Piše: Igor Kokoruš

(autor je poznati bjelovarski novinar, književnik, scenarist, zajebant i ulagač na tržištu kapitala)

Oglasi

Jedna misao o “KROKODIL U BARI Zašto sam prodao Podravkine dionice. I zašto ću ih opet kupiti”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s