Zašto se baš nitko u našoj politici nije ugledao na Mujicu


Bio je predsjednik države s najnižom stopom korupcije na kontinentu i jednom od rijetkih ekonomija koja nije utonula u aktualnu recesiju. Živio je skromno, na trošnom imanju u provinciji, sa suprugom i tronogom kujicom.

Vozio je već opjevanu prastaru plavu ‘bubu’ kojom je jednom povezao slučajnog autostopera, a ovaj, fasciniran tim činom, priču dojavio lokalnim medijima. Bili su ga ulovili kako u čekaonici prepunoj pacijenata mirno i strpljivo čeka na red za pregled u javnoj bolnici.

Čak 90 posto predsjedničke plaće dijelio je sirotinji. A plaća mu nije bila mala – oko 12.000 dolara. Predsjedničku palaču koristio je samo za susrete sa stranim državnicima. Kad stisne zima i zečevi počnu tražiti mater, tamo je primao beskućnike, zapravo cijele beskućničke obitelji koje se hrane i griju u predsjedničkoj rezidenciji.

Čim se političari krenu uspinjati u hijerariji, odjednom uobraze da su kraljevi. Glamur predsjedničkog ureda je ostatak feudalne prošlosti. Predsjednici pobijede na izborima i potom odjednom trebaju palaču, crveni tepih, ljude koji im povlađuju i govore ‘da, gospodine’. To je grozno – ispričao je jednoj televizijskoj postaji najskromniji predsjednik u našem sazviježđu.

Ovako opisuje predsjedničku funkciju: “To zapravo nije ništa posebno, niti nadnaravno. Predsjednik nije kralj, ni bog. Nije plemenski šaman koji zna baš sve. On je tek običan službenik koji bi morao živjeti kao velika većina njegovih sugrađana koje predstavlja i kojima pokušava pomoći.”

U nekoliko državnih vila i kućerina smjestio je djecu iz Sirije koja su u krvavom ratu koji bjesni tom jadnom, podijeljenom zemljom ostala bez doma i obitelji. Sve troškove plaća im država. U najkatoličkijoj zemlji kontinenta legalizirao je, pazite sad, pravo na pobačaj, istospolne brakove i marihuanu. Dopustio je i uzgoj marihuane kako bi kriminalnim skupinama izbio iz ruku nelegalni ekstraprofit. Sad ga, posve legalno, ubire država.

Ako još niste čuli, taj fascinantni čovjek zove se Jose Alberto Pepe Mujica Cordano. Do prije dvije godine bio je predsjednik Urugvaja, zemlje s oko 3,5 milijuna duša koja se, kako piše Wikipedia, “ističe visokom stopom pismenosti stanovništva, velikom srednjom klasom i ravnomjernom raspodjelom nacionalnog bogatstva”.

Svijet ga zove kraće, Jose Mujica, a brojni svjetski uglednici tepaju mu da je bio “posljednji heroj u politici” i “najsiromašniji predsjednik na svijetu”. Petogodišni mandat istekao mu je 1. ožujka 2015. godine.

“Jose Mujica bio je pripadnik gerilske ljevičarske skupine Tupamaros, koja se, između ostaloga, borila za socijalnu ravnopravnost i zaštitu domorodačkog prastanovništva, njihove kulture i identiteta. Robijao je četrnaest godina, od čega dvije godine u samici, na dnu bunara. Kaže kako je da ne poludi razgovarao sa žabama i kukcima. Tupamarosi su svoje revolucionarne planove provodili pljačkama, otmicama i ucjenama, ali su sav tako zarađeni novac dijelili sirotinji. Po tome su se razlikovali od ostalih marksističkih pokreta u Latinskoj Americi”, napisao je naš poznati knijževnik i kolumnist Miljenko Jergović.
Kad je pobijedio na izborima, nastavlja dalje Jergović, “nije to bila društvena revolucija, nego revolucija jednoga čovjeka, koju je pet godina dosljedno provodio nad sobom i svojom državničkom funkcijom. Osim što mu je to osiguralo veliku međunarodnu popularnost i Urugvaj učinilo jednom od simpatičnijih zemalja svijeta, predodredilo je i preuredilo odnos građana prema svome izabranom suverenu. Predsjednik u Urugvaju postao je isto ono što je u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj. Slika i prilika prosječnog građanina. Ili ispod toga: Jose Mujica bio je i ostao metafora siromašnoga Urugvajca”, primjećuje Jergović.

I eto, otišao je Jose Alberto Pepe Mujica Cordano, najsiromašniji predsjednik na svijetu, a da se baš nitko na njega ugledao nije. Najbolji dokaz da ova sebična, pokvarena, gramziva i bratoubilačka civilizacija sigurno tone u propast. (rm)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s